Haagse politiek wil niet-fatale wurgingen laten registreren

6 July 2023, 12:59 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag

De Haagse Stadspartij (HSP) gaat samen met GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, Hart voor Den Haag en de SP aan het college vragen om een Haagse registratie van niet-fatale wurgingen.

"Waar het eerst nog elke 10 dagen was, is het inmiddels elke 8 dagen dat er in Nederland een vrouw wordt vermoord", legt fractievertegenwoordiger Gezal Karabekir van de HSP uit. "Femicide in Nederland neemt toe en dat is een uiterst zorgelijke trend." Onderzoek heeft uitgewezen dat veel vrouwen die door hun partner of ex vermoord zijn, al eerder in hun relatie een keer gewurgd zijn. "Verwurging is na steekwonden de grootste doodsoorzaak van vrouwelijke moordslachtoffers in Nederland. Maar wat we niet weten is hoeveel mensen verwurging meemaken en dat overleven. Dit wordt niet bijgehouden door de overheid."

Volgens de politici moeten hulpverleners en de politie meer aandacht hebben voor niet-fatale verwurging. "Zij moeten dit registreren wanneer ze dit tegenkomen. Dit is nodig om preventieve maatregelen op te stellen. Vooruitkijken is beter dan achteraf handelen", aldus Karabekir.

Met de hand turven

Toch blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan, erkent Karabekir. "Hulpverleners van Veilig Thuis en de politie werken met landelijke registratiesystemen. Die kunnen wij via de gemeente niet zomaar aanpassen. Maar desnoods vragen we ze niet-fatale wurging met de hand te turven. Want zo belangrijk zijn deze data dus. Natuurlijk hoop ik dat burgemeester Jan van Zanen ervoor zorgt dat deze mensen worden uitgerust met een apart registratiesysteem.”

Vandaag dienen de Stadspartij GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, Hart voor Den Haag en SP een motie in die het college oproept om zo snel mogelijk in te zetten op een Haagse pilot, waarbij hulpverleners van Veilig Thuis Haaglanden en de politie Haaglanden niet-fatale wurgingen zullen registreren.