Haagse scootmobiels mogen normale snelheid behouden

7 July 2022, 19:52 uur
Politiek
mainImage
SP Den Haag (Twitter)

Het plan van wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg om door de gemeente ter beschikking gestelde scootmobiels niet harder meer te laten rijden dan 8 kilometer per uur gaat niet door. Een grote meerderheid van de gemeenteraad wil dat het stadsbestuur de maatregel intrekt.

Haagse scootmobielrijders kunnen nu nog met hun voertuig, afgesteld op 16 kilometer per uur, nagenoeg de hele stad door. Met een maximumsnelheid van 8 kilometer per uur zouden mensen niet meer buiten hun eigen wijk kunnen komen. De gemeente vindt dat voor die langere ritten het openbaar vervoer of een taxibus moet worden gebruikt. Het stadsbestuur denkt ook dat de verlaging van de snelheid beter zou zijn voor de verkeersveiligheid en het geld scheelt voor onderhoudskosten aan de scootmobiels.

Voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering vandaag kwamen zo'n twintig scootmobielgebruikers naar het stadhuis om actie te voeren tegen de snelheidsverlaging. De SP diende tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in waarin staat dat de maximumsnelheid niet standaard verlaagd mag worden, maar alleen als de beoogde gebruiker dat ook wil. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen de motie. Wethouder Parbhudayal zal na de evaluatie van de snelheidsverlaging later dit jaar besluiten wat ze gaat doen met de motie.