Haagse Stadspartij bezorgd om patiënten huisartsenketen Co-Med 

11 June 2024, 16:32 uur
Politiek
mainImage
Stockphoto

De Haagse Stadspartij maakt zich grote zorgen over de Haagse patiënten van de huisartsenketen Co-Med. Co-Med is een commerciële huisartsenketen die eerstelijnszorg moet leveren aan ongeveer 7.500 Haagse patiënten, met een praktijk aan de Bordewijklaan in Mariahoeve. Oorspronkelijk waren er twee praktijken in Den Haag, maar de locarie aan het Esperantoplein is gesloten en de patiënten zijn overgedragen aan de andere praktijk.

"Al geruime tijd kan deze praktijk de zorg aan deze mensen niet meer garanderen", zegt beleidsmedewerker Michel Vermeer van de Haagse Stadspartij. "Het dochterbedrijf en tevens landelijk callcenter van de keten is al failliet verklaard en afgelopen week wist Co-Med een volledig faillissement net te vermijden, terwijl schuldeisers zich blijven melden. Het is alleen nog maar een kwestie van tijd voordat 7.500 Haagse inwoners zonder huisarts komen te zitten."

De Haagse Stadspartij maakt zich al langer zorgen over commerciële bedrijven die actief zijn in de huisartsenzorg. Michel Vermeer: "Ik zie al langer een trend waaruit blijkt dat Co-Med geen zorg meer kan leveren in Den Haag. Elke week horen wij wel van iemand via ons meldpunt dat zij de praktijk niet kunnen bereiken terwijl er wel zorg nodig is waarna zij maar naar de huisartsenpost in het ziekenhuis gaan, een onnodige, extreme dure vorm van zorg. Er wordt gewoon constant gefaald in het leveren van zorg door Co-Med en dat is een bewuste keuze. Goede zorg leveren is immers duurder dan slechte zorg leveren, en als winst het enige doel is, is de keuze snel gemaakt."

Noodplan

In een rondvraag, aangevraagd door de Stadspartij over deze ontwikkelingen, zei wethouder Mariëlle Vavier van Zorg dat er in het stadhuis gewerkt wordt aan een noodplan, mocht Co-Med definitief omvallen. Fractievoorzitter Fatima Faid van de Stadspartij is daar blij mee, maar vindt dit niet genoeg. "Deze praktijk faalt constant in het leveren van goede zorg. Deze mensen hebben nu op papier wel een huisarts, maar in de praktijk niet. Voor ons maakt dat geen verschil wanneer dit dan op papier ook niet meer is, zorg is een recht. Ik wil dat er nu een overstapregeling in werking treedt voor de patiënten om over te stappen naar een huisarts die wel zijn zaken op orde heeft om het welzijn van onze inwoners te beschermen."