Dagblad070 | Handhaving in burger tegen rattenoverlast

Handhaving in burger tegen rattenoverlast

mainImage

Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil een nieuw wapen in de strijd tegen de rattenoverlast in Den Haag Zuidwest. Hij pleit voor gerichte handhaving in burger om voedseldumpers vlak na etenstijd in de avond aan te pakken.

Raadslid René Oudshoorn: "Één van de grootste oorzaken van de rattenoverlast zijn mensen die nog steeds voedselresten lukraak over het balkon smijten. Ondanks alle maatregelen en voorlichting van de gemeente en woningcoöperaties blijven deze figuren hardnekkig de ratten voeren in de tuinen. Zelfs als ze door buren worden aangesproken blijven ze etensresten smijten aldus verschillende bewoners uit Moerwijk. Wat mij betreft is de tijd van aardig zijn voor deze vervuilers voorbij en gaan we keihard optreden en handhaven. Volgens bewoners is het dumpen vlak na etenstijd het ergst dus zou ik graag zien dat er om die tijd handhaving bij voorkeur in burger staat te posten op de binnen- en buitentuinen. Zo vergroten we de pakkans van deze onfrisse lieden, een flinke boete is een waardevol wapen tegen de rattenoverlast".

Oudshoorn stelt schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur. Eerder pleitte hij voor het introduceren van een hufterboete voor zwerfvuil en het verkeerd aanbieden van huisvuil. Het stadsbestuur zegde begin september toe dit te willen doen. De boete wordt dan in de toekomst idealiter verhoogd van 140 euro naar 280, dus een verdubbeling. Oudshoorn hoopt hiermee in combinatie met een hogere pakkans de overlast de kop in te drukken.