Dagblad070 | Hart voor Den Haag blij met verbod lachgas

Hart voor Den Haag blij met verbod lachgas

mainImage

Vandaag werd bekend gemaakt dat het gebruik van lachgas voor recreatief gebruik verboden wordt door de Rijksoverheid. Het kabinet voegt het middel toe aan de lijst van de Opiumwet. Uit onderzoek blijkt dat ook beperkt gebruik lachgas leidt tot risico's voor de volksgezondheid.

Raadslid Dubbelaar van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is tevreden, maar verwacht wel handhaving van de nieuwe regels: 'Dit is goed nieuws! In het stadhuis van Den Haag werd er eerder niet enthousiast gereageerd op onze vragen door ons stadsbestuur. Dat het nu toch geregeld gaat worden is winst. Afgelopen week heb ik de schriftelijke vragen van collega-raadslid Davituliani nog op de agenda gezet voor bespreking in de Haagse gemeenteraad. Het stadhuis deed niks met onze zorgen. Dat debat moet nog komen, maar er moet vooral stevig worden gehandhaafd als de wetgeving rond is en hiertoe roep ik ook de gemeente op".

Lachgasbakfiets

In het centrum van Den Haag worden sinds enkele maanden ook lachgasbakfietsen gesignaleerd. Raadslid Nino Davituliani vroeg in september om maatregelen tegen verkoop op straat aan jongeren. Voormalig burgemeester Krikke wilde er niks van weten en zei alleen toe het gebruik mee te nemen in een onderzoek naar het uitgaansleven. De wens van de grote partij in de Haagse gemeenteraad lijkt nu toch uitgevoerd te worden. "Het middel werd steeds meer populair onder jongeren en is wel schadelijk voor de gezondheid. Dat het zonder enige regelgeving verkocht kan worden vanuit bakfietsen in het uitgaansgebied is dus opmerkelijk. Wij zijn gek op feestjes, maar hebben wel aandacht voor de gezondheid van onze jongeren", aldus Hart voor Den Haag-raadslid Arjen Dubbelaar.