Hart voor Den Haag boos over niet doorgaan Haagse Wereld Hapjes

29 March 2024, 16:58 uur
Politiek
mainImage
gemeente Den Haag

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad is boos dat het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes niet doorgaat omdat de gemeente te laat is met het verstrekken van een vergunning. "Toonaangevende foodfestivals verlaten met piepende banden de stad”, zegt raadslid Ralf Sluijs. Het CDA is het met hem eens.

Organisator Lisette Ernens van Haagse Wereld Hapjes zegt de stekker uit het evenement te hebben getrokken omdat ze van de gemeente nog steeds geen besluit heeft gekregen op haar vergunningaanvraag. Het evenement stond gepland in het Pinksterweekend van 17 tot en met 20 mei op het Lange Voorhout. Het festival bestaat al zeven jaar. Haagse restaurants serveren er hapjes uit hun eigen specifieke keukens. Ook is er live muziek en entertainment. Ernens zegt niet langer te kunnen wachten op de vergunning, omdat zij nu verplichtingen moet aangaan bij leveranciers.

Hart voor Den Haag verwijt het college laksheid en stelt schriftelijke raadsvragen. "Dit nieuws komt als een grote teleurstelling voor zowel de organisatie als de vele liefhebbers van het festijn", zegt raadslid Ralf Sluijs. "Het kleurrijke festival, bekend om zijn diverse gerechten van lokale ondernemers en de gezellige sfeer, heeft gedurende zeven jaar bijgedragen aan de levendigheid van het Lange Voorhout tijdens Pinksteren. Het trekt toeristen en inwoners van Den Haag aan, die genieten van de internationale keuken en entertainment voor jong en oud." 

"Het is bezopen dat de gemeente zo lang moet doen over het verstrekken van een vergunning voor een geliefd evenement als Haagse Wereld Hapjes. Deze labbekakkerige werkwijze schaadt niet alleen de organisator, maar ook de lokale ondernemers en het gemeenschapsgevoel in Den Haag.” Sluijs zegt dat Hart voor Den Haag in december vorig jaar al heeft gewaarschuwd voor vergunningsproblemen, maar dat het college die waarschuwing heeft weggewuifd. “Het is teleurstellend dat onze zorgen destijds niet serieus zijn genomen. Deze situatie had voorkomen kunnen worden als er eerder actie was ondernomen."

Sluijs krijgt in zijn kritiek steun van fractievoorzitter Kavish Partiman van het CDA in de gemeenteraad. "Jeetje, wat een geklungel!", schrijft Partiman op X over de gang van zaken rond de vergunning voor Haagse Wereld Hapjes. "Juist een mooi evenement dat perfect past bij onze binnenstad, die echt wel wat extra evenementen zoals deze kan gebruiken. Dit is echt heel amateuristisch en opnieuw een schoolvoorbeeld van hoe regelgeving totaal niet aansluit bij de realiteit."

Ook geen Rrrollend Den Haag

Ook het festival Rrrollend Den Haag gaat dit jaar niet door. Het foodtruckfestival zou in het weekend van 9 tot en met 12 mei plaatsvinden in het Westbroekpark, maar kreeg daar onverwachts geen vergunning voor. Het bleek niet meer mogelijk een andere locatie in Den Haag te vinden. Rrrollend rijdt daarom dit jaar Den Haag voorbij. Vorig jaar stonden de foodtrucks van het foodfestijn bij de Hofvijver.