Hart voor den Haag boos over stoppen paardenkoetsen in binnenstad

27 May 2024, 09:48 uur
Politiek
mainImage
Stadskoetsiers.com

De partij Hart voor Den Haag uit scherpe kritiek op het besluit van de gemeente Den Haag om geen paardenkoetsen meer in te zetten als toeristische attractie in de wintermaanden.

“De Partij voor de Dieren is in rap tempo alles aan het slopen wat een stad leuk maakt,” reageert gemeenteraadslid Ralf Sluijs. “Deze paardenkoetsen zorgen voor sfeer en aantrekkingskracht en passen volledig binnen de koninklijke identiteit van ons als Hofstad. In een pennenstreek worden deze wezenlijke elementen van ons winterprogramma tenietgedaan.”

Wethouder Saskia Bruines van Economie schreef vorige week dat het besluit is genomen op basis van de Nota Dierenwelzijn van Den Haag, waarin staat dat de gemeente zich moet inzetten om dierenwelzijn te bevorderen en dierenleed te beperken. Dit besluit komt ondanks het feit dat de stalhouderij die de ritten uitvoerde altijd goed toezag op de rij- en rusttijden en het welzijn van de paarden.

Hart voor Den Haag-raadslid Coen Bom stelt dat deze maatregel overdreven is en meer kwaad dan goed doet. “Het welzijn van de paarden werd altijd gewaarborgd. Deze koetsen waren een vast onderdeel van het winterprogramma en creëerden een unieke en koninklijke sfeer die zowel bewoners als toeristen aantrok. Door dit besluit verdwijnen ook banen en economische kansen die juist essentieel zijn voor een bloeiende binnenstad.” 

Prinsjesdag met elektrische fiets?

Sluijs wijst erop dat Den Haag een rijke koninklijke identiteit heeft die nauw verbonden is met het inzetten van paarden. "Tijdens evenementen zoals Prinsjesdag en het aanbieden van de geloofsbrieven van nieuwe ambassadeurs aan de koning, spelen paarden een cruciale rol. Deze tradities benadrukken het historische en ceremoniële belang van paarden in onze stad. Wat is de volgende stap?", vraagt Sluijs zich af. "Dat de Glazen Koets met Prinsjesdag getrokken wordt door acht elektrische fietsen?”

“Het lijkt wel alsof er een ideologische kruistocht wordt gevoerd tegen alles wat onze stad aantrekkelijk maakt. Dit besluit is een klap in het gezicht van ondernemers en inwoners die elk jaar uitkijken naar de winterse sfeer met de prachtige paardenkoetsen.” Hart voor Den Haag wil dat het besluit teruggedraaid wordt en stelt schriftelijke vragen.