Hart voor Den Haag: Diligentia moet behouden blijven voor de stad

7 June 2024, 23:21 uur
Politiek
mainImage
PR

Gemeenteraadslid Coen Bom van de partij Hart voor Den Haag zegt "zeer geschrokken" te zijn dat Theaters Diligentia & PePijn mogelijk geen subsidie meer krijgen van de gemeente Den Haag. "Diligentia moet behouden blijven voor de stad."

Vrijdagmiddag werd in de Centrale Bibliotheek het advies gepresenteerd van de beoordelingscommissie Kunst en Cultuur 2025-2028. In dit verslag adviseert de commissie het college om subsidiebedragen uit te keren. Twee organisaties KOO (Stichting Koorenhuis) en Theaters Diligentia & PePijn krijgen van de adviescommissie wel een - deels - positief advies, maar dreigen toch zonder subsidie komen te zitten, omdat ze onder de 'zaaglijn' vallen. Met andere woorden: er zit niet genoeg geld in de pot om ze inderdaad de geadviseerde subsidies van 563.250 euro (KOO) en 750.000 euro (Diligentia & PePijn) te geven.

Raadslid Coen Bom van Hart voor Den Haag zegt in de aanloop naar het rapport van de adviescommissie al sceptisch te zijn geweest over de uitwerking ervan. "Er zijn gewoon te veel aanvragen voor het budget. Daarom had Hart voor Den Haag graag een substantiële verhoging van het totale cultuurbudget gezien, want nu vallen sterke en mooie instellingen buiten de boot, zoals Pulchri Studio, Museum Beelden aan Zee, STET, The Grey Space en Theater Branoul, om er maar een paar te noemen.”

Diligentia

Het meest opvallende uit dit advies is dat Theaters Diligentia & Pepijn buiten de boot dreigen te vallen. De commissie adviseert weliswaar om 750.000 euro subsidie toe te kennen, maar omdat er zoveel aanvragen zijn is het geld op. Bom: “Natuurlijk snappen we dat er keuzes gemaakt moeten worden, maar we gaan toch niet het Carré van Den Haag ter ziele laten gaan? In september praten we in de gemeenteraad verder over dit advies, het is slechts een advies natuurlijk, maar ik zou de wethouder adviseren om alvast creatief te worden want dit laten we natuurlijk niet zomaar gebeuren!”