mainImage

Hart voor Den Haag eist meer handhaving in Moerwijk 

27 mei 2022, 11:38 uur
Politiek

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad eist snel meer handhaving in Moerwijk. "De bewoners zijn de overlast inmiddels spuug- en spuugzat", zegt fractievoorzitter Richard de Mos. "Hun Moerwijk verandert in een zeer rap tempo in het getto van Den Haag."

"Vuildump, rattenoverlast, drugsproblematiek, schiet- en steekpartijen en de vele autobranden geven de bewoners van deze wijk een zeer onveilig en naar gevoel", aldus De Mos. "Buiten alle ellende van de overlast hebben ze ook nog eens het gevoel totaal niet meer serieus genomen te worden door het stadsbestuur. Wijkwethouder Van Tongeren zien ze niet, gesprekken worden wel gevoerd, maar de oplossingen niet uitgevoerd. Wat moeten deze mensen nu nog meer doen om wel geholpen te worden?"

Richard de Mos en fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg willen dat er meer en beter opgetreden wordt tegen de criminaliteit en alle overlast. "Moerwijk moet echt weer een betere plek gaan worden om te wonen, want zoals het nu gaat, is echt het dieptepunt bereikt. De tijd van kopjes thee drinken is echt voorbij en de grootste partij eist nu echt een beter optreden en handhaving in Moerwijk." Hart voor Den Haag stelt hierover vragen aan het stadsbestuur.

Verloedering

Fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg ligt de problemen verder toe. "Het is niet uit te leggen dat deze wijk meer en meer verloedert, mensen ’s avonds niet meer over straat durven en geregeerd wordt door drugsdealers, verslaafden en reltuig. Stallingen bestemd voor scootmobiels worden gebruikt als slaapplekken voor junks, bestelbusjes worden geparkeerd en ook gebruikt als slaapgelegenheid. Iedere nacht is het een komen en gaan van drugsdealers en verslaafden."

Volgens Van Stuijvenberg durven steeds meer bewoners hun deur niet uit. "Auto’s worden met regelmaat in de fik gestoken. Als de buurtbewoners dit weten, waarom wordt dit probleem dan niet aangepakt? Je kan ze gewoon opwachten en oppakken. De ene steekpartij is nog niet achter de rug, of de volgende schietpartij dient zich aan, waarbij een onschuldige buurtbewoner, die iemand naar huis bracht, levensgevaarlijk werd verwond. Slachtoffer Willem, een bevlogen vrijwilliger, zal het de rest van zijn leven moeten doen met een kogel die zich in zijn ribben heeft geboord. Het gaat gewoon een keer goed fout en dan vallen er echt doden."