Hart voor Den Haag: ‘Fastfoodzaken weren is betuttelend’

25 May 2023, 09:35 uur
Politiek
mainImage
HvDH

Tussen 2019 en 2022 is het aantal fastfoodzaken in Den Haag met 25 procent toegenomen. Een flinke stijging ten opzichte van de totale groei (4%) van het aantal horecazaken. De gemeente wil daarom verdere groei van fastfoodzaken in de Haagse winkelgebieden voorkomen.

De partij Hart voor Den Haag vindt het voorstel van het stadsbestuur om de groei van fastfoodzaken in winkelgebieden in Den Haag te remmen absurd. “De betuttel-brigade van het college is weer op volle sterkte uitgerukt om de mensen thuis te vertellen hoe ze hun leven moeten leiden”, zegt raadslid Ralf Sluijs, die vandaag tijdens de gemeenteraadsvergadering alles op alles wil zetten om dit voorstel van tafel te krijgen.

Het stadsbestuur wil de rem zetten op de uitbreiding van bestaande fastfoodzaken om overgewicht en een eenheidsworst aan fastfoodzaken in winkelstraten aan te pakken. Sluijs erkent dat overgewicht een maatschappelijk probleem is, maar zegt dat dit niet bestreden wordt door fastfoodzaken te verbieden. “Dat komt vooral vanuit de supermarkten”, zegt Sluijs. “Voor drie euro gooi je je frituurpan vol met borrelhapjes en een diepvriespizza scoor je al voor twee euro. Waarom wordt er niet meer ingezet op het stimuleren van een gezonde levensstijl door gratis sportvoorzieningen en het stimuleren van fietsen naar school?!”

Vogelvrij

Los daarvan vindt hij het weren van fastfoodzaken geen taak van de gemeente. “Het stadsbestuur moet zich richten op grote problemen, zoals het oplossen van het huizentekort of vastlopend verkeer en niet bepalen hoe mensen hun leven leiden en ingrijpen op de vrije markt. Als de raad hiermee instemt dan zijn vele bedrijfssectoren straks vogelvrij en kan het stadsbestuur gaan verbieden tot we allemaal een ons wegen."