Hart voor Den Haag: Gedoog opengaan winkels en horeca

24 February 2021, 23:43 uur
Politiek
mainImage
Richard de Mos

Hart voor Den Haag wil dat burgemeester Van Zanen het opengaan van winkels en horeca gedoogd. Daarnaast verwijt de grootste partij het kabinet machtsmisbruik en vrijheidsberoving inzake de lockdown en de daarmee gepaard gaande avondklok. Raadsleden en tevens kandidaat-Kamerleden voor Code Oranje, Richard de Mos en Ralf Sluijs stellen dat Rutte, na de toeslagenaffaire, opnieuw de grondbeginselen van de rechtsstaat met voeten treedt. ''Bovendien eigent het demissionaire kabinet zich macht toe waar ze in Noord-Korea likkebaardend naar kijken.'' 

Hart voor Den Haag roept burgemeester Van Zanen, ook in zijn rol van voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), op om op te komen voor de zwaar getroffen ondernemers in Den Haag, door het kabinet dwingend op te roepen om de lockdown en de daarmee samenhangende avondklok per direct van tafel te vegen.

“Gedoog als gemeente het opengaan van de winkels en de horeca. De mensen zijn het spuugzat. Winkeliers en horecabazen, waar zelfs het terras niet open mag, zijn terecht ziedend. Zij worden al maanden in een wurggreep gehouden”, aldus De Mos en Sluijs, die pleiten voor een lockin, waar kwetsbare mensen worden beschermd en voorrang op vaccinatie krijgen, maar waarbij het sociaal-economische leven als de wiedeweerga weer op gang wordt gebracht.

Vrijheidsberoving

“Rutte maakt zich al maanden schuldig aan ernstige vrijheidsberoving. De rechter maakte vorige week nog gehakt van de juridische gronden waarop de avondklok is gebaseerd. Een doorgedrukte spoedwet moest hem het vege lijf redden”, aldus De Mos die ook lijsttrekker is van de landelijke vernieuwingsbeweging Code Oranje.

“Gisteren werd duidelijk dat er druk vanuit het Binnenhof is uitgevoerd teneinde het jegens de coronamaatregelen kritische platform Herstel-NL te laten imploderen. Ook wordt steeds meer duidelijk dat Rutte, met de verkiezingen in zicht, steeds verder gaat versoepelen. Om het sociaal-economische leven vlak voor 17 maart, als een soort Messias, helemaal open te gooien. De crisis als campagne gebruiken om de verkiezingen te winnen, dat is puur machtsmisbruik.” 

Wob-verzoek inzake effectiviteit maatregelen

Met Code Oranje start De Mos een Wob-procedure om de onderliggende stukken, die ten grondslag liggen aan de verstrekkende coronamaatregelen, boven tafel te krijgen. “De rechter heeft de vloer aangeveegd met de avondklok omdat de effectiviteit daarvan geenszins bewezen is. Wat zijn de effecten van bijvoorbeeld het sluiten van winkels en horeca op het indammen van het virus en waar is het op gebaseerd? Als je de economie met verstrekkende gevolgen lamlegt, dan is het minste toch wel dat er volledige transparantie is over het nut ervan. Tot nog toe heb ik geen enkele deugdelijke onderbouwing gezien”, zegt De Mos, die daarbij ook wijst op de uitspraak van de premier tijdens de persconferentie.

“Contactberoepen mogen weer, omdat de kans op verspreiding van het virus klein is zei Rutte. Waarom is er bij deze ondernemers dan maandenlang het brood uit de mond genomen?”