Hart voor Den Haag blijft zich verzetten zich tegen de komst van een opvanglocatie voor asielzoekers in een kantoorgebouw aan de Calandstraat in Laak. De partij maakte al eerder bezwaar tegen het voorstel. Raadslid Rita Verdonk gaat donderdag in de gemeenteraadsvergadering opnieuw proberen het plan tegen te houden.
Het college van burgemeester en wethouders besloot in maart om de komende jaren ongeveer 250 asielzoekers op te vangen in het kantoorpand op de hoek van de Waldorpstraat. Het voornemen daartoe werd al in januari bekendgemaakt.
Het kantoorpand is de afgelopen jaren slechts sporadisch in gebruik geweest. De eigenaar van het pand heeft aangegeven de locatie op zijn vroegst over drie jaar te willen herontwikkelen. Voor de tussenliggende periode heeft de eigenaar het pand beschikbaar gesteld aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor asielopvang, met een contract van drie jaar en de mogelijkheid om dit twee keer met een jaar te verlengen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht ongeveer vier maanden nodig te hebben om het pand geschikt te maken voor opvang.
Volgens Hart voor Den Haag maken bewoners van Laak zich grote zorgen over de plannen van het college. "De wijk kampt al vele jaren met ernstige problemen rondom veiligheid, overbewoning en armoede", zegt Rita Verdonk. "Nu dreigt de balans definitief volledig zoek te raken." Zij dient daarom morgen een motie in om de opvang tegen te houden. "Ik roep het college op om te luisteren naar de inwoners. De maat is meer dan vol: het absorptievermogen van de stad is bereikt. De inwoners van Den Haag zijn het zat. Nu weer honderden asielzoekers huisvesten in Laak kan echt niet."
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Buurtgesprek
De gemeente heeft eind januari een buurtgesprek georganiseerd met bewonersorganisaties, ondernemersverenigingen en actieve bewonersgroepen. De resultaten van dit gesprek zijn meegenomen in het definitieve besluit over de locatie. Voorafgaand aan de opening van de opvang komt er nog een extra bewonersbijeenkomst waar betrokkenen de gelegenheid krijgen om vragen te stellen en de laatste stand van zaken te vernemen.
Daarnaast heeft de gemeente met het COA afgesproken dat er een klankbordgroep wordt opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente, het COA, bewonersorganisaties en ondernemers. Ook wordt er in de eerste maanden na de opening een tweewekelijks spreekuur georganiseerd. Verder wordt onderzocht of er rondom de locatie extra groen kan worden aangelegd en of de ruimtes op de begane grond van het pand, waar ontmoetingsruimten en leslokalen voor de asielzoekers komen, ook beschikbaar kunnen worden gesteld voor initiatieven vanuit de buurt.