Hart voor Den Haag maakt zich zorgen over rellen tijdens WK

23 September 2022, 12:08 uur
Politiek
mainImage

Eind november begint het WK-voetbal in Qatar. De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad maakt zich zorgen over mogelijke voetbalrellen in Den Haag tijdens het WK. 

"Nederland doet gelukkig weer mee", zegt raadslid Rachid Guernaoui. "Ook Marokko en Polen doen mee. Dat gaat er voor zorgen dat veel inwoners uit Den Haag naar het WK gaan kijken en daarna hun vreugde maar vaak ook hun woede gaan uiten in de stad. Afgelopen nacht in de Schilderswijk was goed te zien hoe groot de agressie daardoor kan zijn naar de politie en andere hulpverleners."

Guernaoui is bevreesd dat het tijdens het WK weer uit de hand loopt. "Ik maak mij grote zorgen over het geweld dat kan ontstaan naar aanleiding van een WK-wedstrijd van Nederland, Marokko of Polen. Ik heb nog geen plannen gezien van de gemeente, politie of andere organisaties om rellen, zoals vannacht in de Schilderswijk waren, te voorkomen."

Tekst gaat door onder foto.

Lik-op-stuk-beleid

Guernaoui heeft daarom een serie schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur. Zo wil hij onder meer weten welke plannen er zijn om rellen tijdens het WK tegen te gaan. Om te voorkomen dat er tijdens eventuele rellen met stenen kan worden gegooid wil Guernaoui ook weten of de gemeente alle opbrekingen en verbouwingen in de openbare ruimte in beeld heeft in de periode van het WK. Tot slot wil het raadslid weten of voldoende ME paraat staat en of er lik-op-stuk-beleid wordt toegepast bij mogelijke relschoppers.