mainImage

Hart voor Den Haag én DENK woedend na onrust Schilderswijk

1 december 2022, 21:13 uur
Politiek

Zowel de partij Hart voor Den Haag als de partij DENK in de gemeenteraad hebben woedend gereageerd op de onrust vanavond in de Schilderswijk na de door Marokko gewonnen voetbalwedstrijd op het WK in Qatar. De politie hield zes personen aan voor openlijke geweldpleging en bezit van zwaar vuurwerk. Eén agent raakte gewond.

Gemeenteraadsleden Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag pleiten opnieuw voor harde maatregelen: “Een avondklok, huisarrest, gebiedsverboden en bij nog niet luisteren uithuisplaatsing en heropvoedingskampen. Genoeg is genoeg”, aldus de politici. Ze noemen de relschoppers “een ware plaag” voor Den Haag. “Ze grijpen stelselmatig iedere gelegenheid aan om de boel op stelten te zetten. Volstrekt onaanvaardbaar!”

Hart voor Den Haag wil bovendien “het statussymbool” van de jongeren, hun scooter, afpakken. “We moeten de rotjochies pakken waar het pijn doet”, aldus De Mos en Guernaoui. Ook willen zij de ouders van de jongeren financieel aansprakelijk stellen voor aangebrachte schade.

DENK ook boos

Na de vorige wedstrijd van Marokko op het WK, en de daarop volgende onrust in de Schilderswijk, sprak Hart voor Den Haag ook al van rellen. De partij DENK was het daar toen absoluut niet mee eens en complimenteerde de politie voor hun “dé-escalerende aanpak” waardoor rellen juist zouden zijn uitgebleven.

Fractievoorzitter Nur Icar neemt het vanavond echter niet meer op voor de jongeren in de Schilderswijk. Ook hij is woedend, schrijft hij op Twitter. “Het gaat weer mis in de Schilderswijk en ik ben er eerlijk gezegd wel klaar mee. En geloof mij, ik ben opgeleid om pubers te managen. Ouders, buurtvaders, agenten, iedereen wil jullie tegemoetkomen en sommigen blijven het verpesten voor de rest! Dan maar geen feestje meer.”