Hart voor Den Haag pleit voor anticonceptie meeuwen

21 October 2022, 07:00 uur
Politiek
mainImage
VRPress

De partij Hart voor Den Haag wil de overlast van "agressief meeuwengebroed" tegengaan door de vogels een anticonceptiemiddel te laten eten. "In België wordt dat voor het broedseizoen al aan de vogels toegediend."

"Het loopt de spuigaten uit”, zeggen de raadsleden Richard de Mos, Carlos Martinez van Andel en Coen Bom van Hart voor Den Haag. "Regelmatig veroorzaken meeuwen chaos bij horecagelegenheden in de Scheveningse haven. Behalve veel menselijke bezoekers trekken eetgelegenheden ook veel agressieve meeuwen aan." Ondanks waarschuwingsborden worden mensen die een visje eten bij de haven regelmatig verrast door aanvallen van meeuwen die met een duikvlucht haringen uit de handen en soms zelfs monden van klanten weten te pakken.

Hart voor Den Haag pleit er al langer voor om meeuwenoverlast in Den Haag terug te dringen. Zo pikken de "vliegende ratten" ook vuilniszakken open, waardoor hele straten bezaaid liggen met afval.

Rotterdamse meeuwen

De partij komt nu met een voorstel om een soort van een anticonceptiemiddel in te zetten. In de Belgische plaats Blankenberge wordt dat al sinds 2018 gedaan. Het anticonceptiemiddel wordt daar toegevoegd aan voedsel dat in de buurt van meeuwennesten wordt verspreid.

Overigens bleek uit eerder onderzoek dat veel meeuwen die in Den Haag op voedseljacht zijn, vooral broeden op de Maasvlakte en Europoort. Op topdagen zijn er in Den Haag tot tienduizend Rotterdamse meeuwen. De meeuwen die in Den Haag broeden, zouden vooral in het Groene Hart voedsel zoeken.