Hart voor Den Haag start meldpunt rattenoverlast

6 June 2023, 15:38 uur
Politiek
mainImage
Reg Mckenna (CC BY 2.0)

Gemeenteraadsleden Carlos Martinez van Andel en Richard de Mos van Hart voor Den Haag willen dat de gemeente een nieuwe rattenoffensief begint. Ook start de partij een meldpunt om de rattenoverlast beter in kaart te brengen.

"Op straat omver gelopen worden door ratten, zo groot als katten, is helaas geen uitzondering in sommige wijken in onze stad. Nu de temperaturen weer omhoog gaan en door droogte de waterstanden zakken, gaan ratten hun voedsel op land zoeken. Om de leefbaarheid in alle wijken te garanderen roepen wij de verantwoordelijk wethouder op snel en adequaat maatregelen te nemen."

Toen Hart voor Den Haag/Groep de Mos nog in het college zat was er ook al een Rattenoffensief. "Dat is helemaal stil komen te liggen”, zegt De Mos. "De bewoners zijn weer terug bij af." Daarom komt de partij nu met het voorstel voor een Rattenoffensief 2.0.

De partij wil de gebieden waar het verboden is dieren te voeren uitbreiden, meer inzetten op handhaving, extra voorlichting geven op onder meer scholen en moskeeën, en een betere samenwerking met woningcorporaties om de ratten in de buitenruimte effectief te bestrijden.

Op de bon

“Mensen die niet willen horen en voedsel op straat blijven gooien, moeten onverbiddelijk op de bon geslingerd worden”, aldus Martinez van Andel die van het stadsbestuur wil weten waarom het eerste Rattenoffensief volledig is stil gevallen. Verder wil Hart voor Den Haag weten hoeveel boetes er het laatste jaar zijn uitgeschreven en of hardleerse bewoners en ondernemers worden aangepakt. Ook pleiten Martinez van Andel en De Mos voor het plaatsen van meer broodcontainers en waarschuwingsborden.

Mensen die last hebben van ratten in hun omgeving kunnen dat doorgeven aan Hart voor Den Haag door een mail te sturen naar [email protected].