Hart voor Den Haag: Versmallen Hofzichtlaan is complete waanzin

14 November 2023, 09:01 uur
Politiek
mainImage
HvDH

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad is niet te spreken over de voornemens van de gemeente om de Hofzichtlaan te gaan versmallen. Raadslid Carlos Martinez van Andel, zelf al 20 jaar woonachtig vlak aan de Hofzichtlaan, spreekt zelfs van het "creëren van problemen" als de weg versmald zou worden.

Martinez van Andel: “Hier vlak achter ligt de Noordelijke Randweg (N14). Als daar een ongeluk is gebeurd, de tunnels zijn afgesloten voor onderhoud of er files is, wat zeven dagen in de week het geval is, nemen mensen logischerwijs de Hofzichtlaan als alternatieve route. En dat levert geen enkel probleem op. Ga je die weg versmallen dan krijg je opstoppingen van hier tot Tokio, daar kun je de klok op gelijk zetten. Bovendien zorgt het juist voor meer verkeerscirculatie en meer uitstoot. Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat iemand op dit onnozele idee gekomen is."

Zijn partijgenoot Jelle Meinesz spreekt van “complete waanzin”. Samen hebben de raadsleden een serie schriftelijke vragen gesteld aan het college. Meinesz: “Degene die dit bedacht heeft zou wat mij betreft op staande voet ontslagen moeten worden. Hoe bedenk je het om een weg waar totaal geen problemen zijn te gaan versmallen waardoor je juist problemen voor het verkeer gaat creëren?”

Testperiode

Dagblad070 berichtte een week geleden dat de gemeente gaat onderzoeken wat er gebeurt als de Hofzichtlaan in stadsdeel Haagse Hout smaller wordt. Volgens de gemeente is de weg in de afgelopen jaren minder druk geworden voor het verkeer. Door de weg smaller te maken, komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

Om te zien wat het effect is van het versmallen van de Hofzichtlaan is de gemeente deze week een test begonnen, waarvoor de weg tijdelijk met afzettingen is versmald. Tot en met vrijdag 8 december observeert en verzamelt de gemeente gegevens om te begrijpen wat er gebeurt als de weg smaller is. Na de testperiode worden de resultaten beoordeeld en wordt gekeken of de Hofzichtlaan smaller wordt of niet.