mainImage

Hart voor Den Haag wil meer actie tegen babbeltrucs

11 augustus 2022, 13:47 uur
Politiek

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad maakt zich grote zorgen over het aantal babbeltrucs in de stad. Uit eerdere cijfers blijkt dat een kwart van de senioren in onze stad wordt lastiggevallen met babbeltrucs. Recent zijn meerdere Haagse ouderen zijn de dupe geworden van oplichters die met een ’cadeaudoos’ geld proberen af te troggelen.

"Het is bizar hoe vaak mensen, veelal kwetsbare ouderen, het slachtoffer worden van babbeltrucs van gehaaide criminelen", zeggen raadsleden Richard de Mos en Rita Verdonk. "Als geweld wordt gebruikt en de babbeltruc uitmondt in bij bijvoorbeeld een ordinaire woningoverval, zijn de psychologische effecten nog groter. Vaak komt er ook schaamte bij kijken. Dat maakt dat lang niet alle slachtoffers aangifte durven te doen".

Het stadsbestuur liet eerder weten dat er in het actieprogramma Seniorenvriendelijke Stad voorstellen zouden komen om ouderen beter te beschermen tegen babbeltrucs. "Wij willen weten hoe het daarmee staat", aldus De Mos en Verdonk die stellen dat het van groot belang is dat ouderen alles doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. "Daarom pleit Hart voor Den Haag voor een campagne die erop gericht is om ouderen daarbij te helpen. Promoot daarbij ook het doen van aangifte."

Campagne

Als het aan Hart voor Den Haag ligt zal de campagne tegen babbeltrucs onder meer te zien zijn op de kanalen van de lokale media en alle sociale media-kanalen van de Haagse politie en de gemeente. Ook folders, posters en stickers moeten wat hen betreft worden ingezet. "Maak ouderen weerbaar door voorlichtingsbijeenkomsten in bibliotheken en bij wijk- en buurtcentra; zorg dat deze bijeenkomsten door de campagne bekender worden. Laat een bekende Hagenaar hét boegbeeld van de campagne worden, zodat mensen zich daarin herkennen", aldus de twee raadsleden die ook al een naam voor de campagne hebben: ‘Babbel maar, ik trap er niet in!’


Foto: Politie Zoetermeer