mainImage

Hart voor Den Haag wil na de zomer debat over corrupte ambtenaar

23 juli 2022, 19:21 uur
Politiek

De partij Hart voor Den Haag in de gemeentaraad wil direct na de zomer een debat met het stadsbestuur over de corrupte ambtenaar die criminelen heeft geholpen aan valse paspoorten.

Vorige week stelden raadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs al vragen over het nieuws dat een voormalig gemeenteambtenaar paspoorten kon vervalsen voor criminelen. Vandaag komt in een artikel van Het Parool naar voren dat de vrouw nog vier jaar werkzaam is geweest voor de gemeente, terwijl ze in 2016 al verdacht werd van corruptie en daarom was overgeplaatst naar een andere afdeling.

De vrouw zou voor elk vervalst paspoort duizend euro hebben gekregen. In 2020 werd ze ontslagen omdat er een strafrechterlijk onderzoek tegen haar was gestart. In november start de rechtszaak tegen de ambtenaar.

Alle vrijheid

"In Utrecht werd een verdachte met vergelijkbare frauduleuze handelingen ten aanzien van paspoorten op staande voet ontslagen, maar in onze stad kregen ambtenaren alle vrijheid om zware criminelen aan een valse identiteit met ‘gekloonde’ paspoorten te helpen", zegt De Mos. "Notabene voor de top van de onderwereld, waarmee de zwaarste criminelen – onder wie Ridouan Taghi – onder de radar konden blijven."

Volgens raadslid Ralf Sluijs hebben lagere overheden hebben het gevaar lang onderschat, en heerst er nog steeds naïviteit. "Er zit iets scheef bij de afdeling Burgerzaken, waar een paspoortenmachine overuren maakt voor Don Corleone & Co. We zijn om shock dat zoiets jarenlang heeft kunnen voortduren en willen na de zomer garanties dat we geen paspoortwalhalla meer zijn voor zware criminelen.”