Hart voor Den Haag wil nieuwe Pier in stijl van Kurhaus

17 September 2023, 12:00 uur
Politiek
mainImage
Vincent van Zeijst (Wikimedia)

De Scheveningse Pier staat aan het einde van haar levensduur. Binnenkort spreekt de gemeenteraad verder over de toekomst van het bouwwerk. De partij Hart voor Den Haag pleit voor een nieuwe Pier als icoon van Scheveningen en de rest van de stad.

"Wij willen een nieuwe Pier in de stijl van het Kurhaus", zeggen raadsleden Richard de Mos en Arjen Dubbelaar. Zij zien de sloop van de huidige Pier als kans voor een grotere gebiedsontwikkeling van het nu versteende gebied. "Combineer de herontwikkeling van de Pier met de herontwikkeling van de Palace Promenade, waarbij beide ontwikkelingen aansluiten op elkaar, zodat je vrij kan doorwandelen via een lange wandelpromenade vanaf de OV-haltes op de Gevers Deynootsweg, door de Palace Promenade, zo de nieuwe Pier op."

Hart voor Den Haag pleit daarbij voor een terugkeer naar de grandeur van weleer, waarbij de herontwikkeling zal geschieden in de historische bouwstijl. Van alle vooroorlogse gebouwen staat alleen het Kurhaus nog overeind. "Dit is een kans om dat deels te herstellen."   

Verdienmodel 

Hart voor Den Haag wil daarom dat een nieuwe Pier wordt gebouwd in de stijl van het Kurhaus. "Die historische stijl kan doorgetrokken worden bij de verdere ontwikkeling van het gebied." De partij voegt daar aan toe dat er wel een economisch verdienmodel in de Pier moet zitten om voor de toekomst levensvatbaar te zijn. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een hotel of een theater op de Pier. "De gemeente moet bij de herontwikkeling oog hebben voor de exploitatie en werken met integrale plannen waarbij met goede acquisitie topattracties worden binnengehaald die ondernemers, maar vooral veel hoogwaardige bezoekers trekken."