Hart voor Den Haag wil onaangekondigde wapencontroles op scholen

20 November 2022, 15:29 uur
Politiek
mainImage
Marco Verch/CC-BY 2.0

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad wil een speciale politiebrigade opzetten die onaangekondigd scholen gaat controleren op wapen- en drugsbezit.

“Goede scholen zijn veilige scholen, waarbij de school een veilige omgeving is voor zowel leerlingen als docenten”, zegt fractievoorzitter Richard de Mos. “Wapens moeten dus worden afgepakt. Onaangekondigd bezoek van Schoolcops die preventief fouilleren en met regelmaat de schoolkluisjes en tassen doorzoeken zal bij daar zeker bij helpen.”

Samen met raadslid Rachid Guernaoui heeft De Mos een tienpuntenplan gemaakt om wapenbezit onder scholieren te bestrijden. Een ander onderdeel is een meldings- en registratieplicht voor Haagse scholen van geweldsdelicten, ernstige bedreigingen, wapen en/of drugsbezit. “Zo kan de situatie nog beter in kaart worden gebracht”, aldus Guernaoui.

Enorm gestegen

Cijfers van de politie tonen aan dat het aantal twaalf- tot en met zeventienjarigen dat betrokken is bij een ernstig of fataal geweldsdelict met een steekwapen de afgelopen jaren flink is toegenomen. Eerder al bleek uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs dat de omvang van wapenbezit op scholen enorm is gestegen en dat er steeds meer leerlingen worden geschorst of van school gestuurd worden vanwege wapenbezit.

“Deze tendens moet toch alle alarmbellen doen laten afgaan? Onze jeugd loopt steeds vaker met een wapen. Daar moet eindelijk kordaat tegen worden opgetreden. Er moet nu snel beter beleid komen om het messenbezit de kop in te drukken”, aldus De Mos en Guernaoui. Hart voor Den Haag wil het tienpuntenplan bespreken op 7 december als de gemeenteraad een veiligheidsdebat houdt.