mainImage

Hart voor Den Haag wil onmiddellijk inzage in coalitieakkoord

14 september 2022, 15:19 uur
Politiek

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad wil niet tot vrijdag wachten voordat het kan lezen wat de plannen van het nieuwe stadsbestuur zijn. Fractievoorzitter Richard de Mos wil onmiddellijk inzage in het nieuwe coalitieakkoord.

De onderhandelaars van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA presenteren komende vrijdagmiddag, exact zes maanden na de gemeenteraadsverkiezingen, als laatste stad van Nederland hun akkoord. Het wordt op hetzelfde tijdstip per mail aan de gemeenteraad gestuurd.

De Mos noemt deze gang van zaken "een regelrechte schoffering van de raad". "Er kan geen sprake van zijn dat het hoogste orgaan van de stad, pas tegelijkertijd met de perspresentatie kennis kan nemen van de plannen waar de stad een half jaar op heeft moeten wachten."

Onder embargo

De Mos wijst erop dat de fracties die onderdeel uitmaken van de nieuwe coalitie, afgelopen maandag al kennis hebben genomen van het akkoord. "Door de raad pas tijdens de perspresentatie het akkoord te sturen, wordt het hoogste orgaan monddood gemaakt en de gelegenheid ontnomen om een inhoudelijke reactie te geven bij diezelfde perspresentatie. Een gezonde lokale democratie onwaardig."

Hart voor Den Haag heeft burgemeetser Jan van Zanen, als voorzitter van de gemeenteraad, een brief gestuurd met het verzoek om "als hoeder van de goede verstandhoudingen in de raad er bij de onderhandelaars op aan te dringen om het coalitieakkoord per direct naar de raad te sturen." De Mos heeft er geen bezwaar tegen als dit onder embargo (geheimhouding) gebeurt. "Maar er kan geen sprake van zijn dat de raad niet in de gelegenheid gesteld wordt om een gedegen en inhoudelijke reactie te geven op de plannen die voor vele Hagenaars, Hagenezen, Scheveningers en Loosduiners ingrijpend zullen zijn."

Zelfde als in 2018

Opvallend is wel dat toen in 2018 het coalitieakkoord werd gepresenteerd van het college waar Groep de Mos nog inzat, ook toen het stuk pas aan de andere politieke partijen beschikbaar werd gesteld tijdens de persconferentie van de nieuwe coalitie in de kas van de Stadskwekerij in Duttendel. 


Foto: Gemeente Den Haag