Hart voor Den Haag wil ontheffingen zero-emissiebeleid op Scheveningen

10 November 2023, 14:00 uur
Politiek
mainImage
ANP

Fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag reageert verbolgen op het nieuws dat vishandelaren geen dieselbusjes meer zouden mogen gebruiken als er een zero-emissiebeleid komt op Scheveningen. De Telegraaf berichtte daar donderdag over.

"Er gaan gemiddeld per dag circa tien tot twintig containers richting de Rotterdamse haven. Zoveel elektrische vrachtwagens zijn er niet op korte termijn", zegt De Mos. "Daarnaast zijn er vele kleinere bestelauto’s van vishandelaren die verse vis komen afhalen bij de afslag en van leveranciers van de Scheveningse bedrijven. Kortom, een emissievrije haven heeft een majeure impact op de bestaande bedrijven. Voor 2030 de haven aan de landzijde emissieloos maken is een illusie, tenzij je accepteert dat de bedrijven hierdoor failliet gaan of gedwongen moeten verhuizen. En dat is volstrekt onaanvaardbaar."

De Mos wijst erop dat in de Tweede Kamer een motie van Groep Van Haga is aangenomen die het mogelijk maakt ontheffingen te geven aan ondernemers die bang zijn om in de problemen te komen door de zero-emissiezones. De gemeenteraad heeft eerder een motie van De Mos aangenomen die het college oproept de ontheffingen te gaan regelen. "Zodat onze visserijsector kan blijven bestaan en de dieselbusjes de verse vis iedere dag naar de viswinkels en marktpleinen kunnen brengen”, aldus De Mos, die opnieuw schriftelijke vragen over deze kwestie heeft gesteld aan het college.