Hart voor Den Haag en D66 willen ontruiming Torentje premier Schoof

23 July 2024, 17:38 uur
Politiek
mainImage
Tjerk Miedema

De partijen Hart voor Den Haag en D66 roepen burgemeester Jan van Zanen op om het Torentje, de werkplek van minister-president Dick Schoof, per direct of uiterlijk op de afgesproken datum van 31 juli te ontruimen. Dit naar aanleiding van recente rapporten over brandgevaar en veiligheidsrisico’s die al jaren bekend zijn maar tot op heden zijn genegeerd.

“Het is onbestaanbaar dat de premier in een omgeving blijft werken die aantoonbaar onveilig is. De brandveiligheid van het Binnenhof-complex voldoet niet aan de minimale eisen van het Bouwbesluit. Dit risico is al sinds 2008 bekend, maar er is nog steeds niets aan gedaan”, zegt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. Hij wijst erop dat het niet alleen gaat om de persoonlijke veiligheid van de premier, maar ook om het signaal dat dit afgeeft aan de samenleving.

“Hoe kunnen we van inwoners verwachten dat zij zich aan de veiligheidsvoorschriften houden als onze eigen regering dit, met toestemming van onze burgemeester, niet doet? Dit is gewoon niet uit te leggen”, aldus Sluijs. “De brandweer heeft op het hoogste niveau meerdere keren gewaarschuwd voor de gevaren, maar deze waarschuwingen en adviezen zijn stelselmatig genegeerd. Het is tijd dat burgemeester Van Zanen zijn verantwoordelijkheid neemt en het Torentje ontruimt, precies zoals de brandweercommandant meermaals heeft geadviseerd”, zegt Sluijs. 

Dinsdag bleek dat het Torentje van premier Dick Schoof wéér langer open wil blijven dan gepland. Het Binnenhof wordt gerenoveerd en dus staat het hart van de Nederlandse politiek al drie jaar leeg, behalve het ministerie van Algemene Zaken, waar ook het Torentje van premier Schoof onder valt. Bronnen uit de inlichtingenwereld melden dat een verhuizing naar het Ministerie van Binnenlandse zaken "nog niet veilig genoeg is" om alle staatsgeheime informatie te kunnen beschermen.

Onbekwaam

Raadslid Andrew van Esch van D66 roept de burgemeester met klem op om bestuurlijke standvastigheid te tonen. “De argumenten om tegen een verder uitstel te zijn, zijn overduidelijk. De gevolgen echter niet. Op dit moment lijkt de reden voor de borging van bepaalde informatie op een specifieke werkplek niet zwaarder te wegen dan het risico op brand en herhaaldelijk uitstel van herstelwerkzaamheden. De brandweer heeft onbetwistbare adviezen gegeven, en wij willen simpelweg niet dat de boel straks in brand staat, want dan ben je verder van huis. Daarnaast is het argument van een ICT-huisvesting toch wel iets waar je allang op had kunnen anticiperen? Iedereen behalve Algemene Zaken is al weg, daar kunnen we niet telkens een uitzondering op maken. Genoeg is genoeg. Wij houden onze poot strak, want we kunnen niet eeuwig blijven wachten.”

Hart voor Den Haag stelt dat de veiligheid van staatsgeheimen niet als excuus gebruikt moet worden om mensenlevens in gevaar te brengen. “Er moeten alternatieve, veilige werkplekken beschikbaar worden gesteld die voldoen aan alle veiligheidsnormen”, zegt Sluijs die bovendien stelt dat Algemene Zaken het kleinste datacenter van de Rijksoverheid heeft. “Het is sinds 2015 bekend dat de ICT van AZ verhuisd moet worden naar een andere beveiligde omgeving. Dat dit na bijna tien jaar nog steeds niet is gelukt, getuigt van onbewust onbekwaam of bewust onbekwaam handelen,” aldus Sluijs. Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.