mainImage

Hart voor Den Haag wil oude brommers Oldtimer-status geven

20 juni 2022, 10:18 uur
Politiek

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad wil dat er voor oude brommers net als voor klassieke auto's een Oldtimer-regeling komt in Den Haag.

Den Haag heeft een lange traditie als het om brommers gaat, zoals Puchs, Kreidlers en Solexjes. Deze oude bromfietsen maken veelal gebruik van een zogenaamde tweetaktmotor en mogen daarom vanwege milieuvervuiling niet in Den Haag rijden. Er kan wel een ontheffing worden aangevraagd. Voor 25 euro mag er maximaal 40 dagdelen in de stad gereden worden. 

Voor oude auto’s bestaat de 'oldtimerregeling'. Auto’s die 40 jaar of ouder zijn vallen hieronder en genieten van een speciale regeling als het over wegenbelasting, verzekering en (gratis) toegang in de steden gaat. Hart voor Den Haag wil dat ook voor de oude brommers, zegt fractievoorzitter Richard de Mos. "Ervaring en navraag leert dat de meeste van deze brommers op 'schone brandstof' rijden en er dus milieutechnisch geen enkel argument is om ze in de stalling te laten staan, of ze alleen onder strenge voorwaarden te laten rijden."

Als het aan De Mos ligt wordt via het kenteken geregeld dat alle schone brommers vanaf 1982 en ouder in deze oldtimer-regeling vallen. De partij stelt over deze kwestie schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.