mainImage

Hart voor Den Haag wil parkeergarages inrichten als schuilkelder

De fraaie parkeergarage van de Mall
1 december 2022, 08:00 uur
Politiek

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad wil in onze stad ondergrondse parkeergarages laten inrichten als schuilkelder.

De lokale partij reageert daarmee op een uitspraak van Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die zei deze week dat Nederlanders zich beter moeten voorbereiden op een potentiële ramp. Eerder benadrukte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al dat er geen openbare schuilkelders meer ingezet zullen worden voor noodsituaties.

Daarom zal gemeenteraadslid Constant Martini vandaag in de gemeenteraad een motie indienen over het gebruik van parkeergarages als schuilkelders voor de bevolking. "Als de oorlog in de Oekraïne ons iets geleerd heeft, dan is het het besef dat oorlog en grootschalig geweld tegen burgers reële bedreigingen zijn. Raketten en bewapende drones worden meedogenloos afgevuurd, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt of het militairen of burgers betreft. Iedereen kan aan die beurt komen.”

Noodpakket in huis

Den Haag heeft geen metrostations waar mensen bij bombardementen kunnen schuilen. Wel zijn er meerdere ondergrondse parkeergarages. “In Laakhaven wordt binnenkort een grote parkeergarage aangelegd. Een prima gelegenheid om die geschikt te maken voor het beschermen van de wijkbevolking”, aldus Martini. Hart voor Den Haag wil verder van het stadsbestuur weten hoe de andere adviezen van de NCTV, zoals een noodpakket in huis van iedere Hagenaar, door het stadsbestuur worden opgevolgd.


Foto: Ap de Heus