Hart voor Den Haag wil referendum over betaald parkeren

2 April 2024, 08:34 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag

In steeds meer Haagse wijken wordt betaald parkeren ingevoerd. Dit jaar gaat het om delen van de Vogelwijk, Moerwijk, Houtwijk, Morgenstond en in badplaats Kijkduin.

Het invoeren gebeurt niet overal tegelijk, maar vanaf het voorjaar komt er steeds een gebied bij. In 2025 en 2026 staan uitbreiding van betalen voor parkeren op de Binckhorst en invoering op de Zichten, Dreven en Gaarden in Zuidwest op de rol. Uiteindelijk zal er over een paar jaar in de hele stad betaald moeten worden voor het parkeren van de auto op straat.

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad is tegen het uitbreiden van betaald parkeren en wil dat er een referendum komt over dit onderwerp. Raadsleden Richard de Mos en Jelle Meinesz: “Als automobilisten naast het aftikken voor een bewonersparkeervergunning overal in de stad opnieuw moeten betalen, gaat dat enorm in de papieren lopen."

De Mos en Meinesz stellen dat dat de gemeente Den Haag zich niet houdt aan de eigen afspraken, zoals die zijn opgenomen in de Parkeerbrief. “Daarin staat dat maatschappelijk draagvlak een noodzaak is bij uitbreiding van betaald parkeren. Van draagvlak is nada nul sprake."

10.000 handtekeningen nodig

Hart voor Den Haag ziet twee mogelijkheden om een referendum tot stand te laten komen: via de gemeenteraad of via een burgerinitiatief waarbij Hagenaars een verzoek voor een referendum kunnen indienen bij de gemeenteraad. “Wij zullen beide trajecten bewandelen, maar hebben sowieso 10.000 handtekeningen nodig om het referendum van de grond te krijgen,” aldus de raadsleden.