Hart voor Den Haag woedend over plaatsing asielzoekers op Scheveningen

23 May 2024, 14:15 uur
Politiek
mainImage
Jorplace

Gemeenteraadsleden Rita Verdonk en Coen Bom van Hart voor Den Haag zijn woedend op het college van burgemeester en wethouders over de plaatsing van groepen asielzoekers op Scheveningen.

Vanaf begin juni worden zestig minderjarige asielzoekers geplaatst in de Jordans Residence op de Gevers Deynootweg en nog eens zo’n twintig gezinnen in Jorplace in de Keizerstraat. Omwonenden kregen een brief van de gemeente in de bus waar de beslissing werd aangekondigd. Tot grote ergernis van Coen Bom, stadsdeelraadslid Scheveningen: “Dit college presenteert alles als voldongen feit. Er is geen enkele inspraak mogelijk. Wij hebben als Hart voor Den Haag altijd gezegd dat er draagvlak in de buurt nodig is. Ieder weldenkend mens zal snappen dat asielopvang in het hart van de grootste badplaats van Nederland een heel slecht idee is.”

Vooral de opvang van de zestig minderjarige asielzoekers, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar, is voor Rita Verdonk een onbegrijpelijke beslissing. “Op die leeftijd gieren de hormonen door de lichamen van die jonge gasten. En dan plaats je die op de hoofdweg naar het strand, waar veelal schaars geklede dames langslopen? Dat zijn die jongens helemaal niet gewend. Dit is vragen om problemen. Wie bedenkt zoiets?”

Gemeenteraadslid Coen Bom vult aan: “De werkwijze van de gemeente boezemt niet alleen geen vertrouwen in, het zorgt ook voor begrijpelijke onrust bij de bewoners van de wijk. De gang van zaken rondom Jorplace in de Keizerstraat bijvoorbeeld. Er is de omwonenden beloofd dat de asielopvang maximaal tot 31 december 2023 zou zijn. Nou, theoretisch hield de gemeente woord, ze plaatsten die mensen alleen 700 meter verderop in het Aquarius Hotel. En nu krijgen we dus tóch weer nieuwe gezinnen in Jorplace. Wat is zo’n toezegging dan waard? Het wordt nu allemaal gebracht als onderdeel van de spreidingswet, een wet die wij altijd onwerkbaar en vooral onwenselijk hebben gevonden. Nu die wet van tafel gaat, moet deze beslissing ook zo snel mogelijk worden teruggedraaid.”

Hart voor Den Haag heeft een debat aangevraagd voor de gemeenteraadsvergadering van 30 mei.