Herzie beleid bij demonstraties abortuskliniek

3 August 2020, 14:55 uur
Politiek
mainImage
gemeente den haag

De fracties van PvdA, VVD, GroenLinks en D66 willen dat het college zijn beleid herziet wat betreft het toestaan van demonstraties bij de abortuskliniek in Den Haag. Aanleiding is een uitspraak van de rechtbank in Haarlem die stelde dat tegenstanders van abortus niet het recht hebben vrouwen aan te spreken die de kliniek willen bezoeken.

Volgens de rechtbank, zo stellen de raadsleden Janneke Holman, Judith Oudshoorn, Erlijn Wenink en Marieke van Doorn, geldt het aanspreken van vrouwen bij de kliniek niet als een betoging en is er dus ook geen sprake van bescherming door de grondwet. 'Het gaat namelijk niet om het uitdragen van een maatschappelijk probleem, maar het aankaarten van een individuele zaak bij een individueel persoon', zo stelt de rechtbank in haar argumentatie.

De raadsleden vinden nu dat deze rechterlijke uitspraak de gemeente nieuwe juridische handvatten biedt om anti-abortusuitingen in de buurt van cliënten en medewerkers van de Haagse abortuskliniek te verbieden.

Op eerdere vragen van de raadsleden, die stellen 'onverminderd te staan voor het zwaarbevochten recht van vrouwen om een zwangerschap te beëindigen', antwoordde het college dat, om te voorkomen dat bezoekers van de kliniek gehinderd kunnen worden, de demonstranten niet direct voor de ingang van de kliniek, maar aan de overzijde van de straat staan. Ook was er volgens het stadsbestuur met de organisatie van de demonstraties afgesproken dat de demonstranten de bezoekers van de kliniek niet aanspreken.

Van die afspraken komt volgens Holman, Oudshoorn, Wenink en Van Doorn weinig tot niets terecht.  Uit signalen van buurtbewoners blijkt volgens hen dat cliënten en medewerkers van de kliniek rechtstreeks worden aangesproken, aangeraakt en ongevraagd van foldermateriaal worden voorzien door 'demonstranten'.

Bewoners van de Van Beverningkstraat hebben de raadsleden aangegeven aan dat 'demonstranten' zich bewegen door de straat en de Van Slingerlandtstraat, waardoor ze ook langs de ingang van de kliniek komen. Hun aanwezigheid en de politiesurveillance biedt volgens de bewoners een grimmige aanblik voor de vrouwen die op een kwetsbaar moment in hun leven naar de kliniek komen.