mainImage

'Hippe gadgets van Vestia geen geldverspilling'

25 november 2021, 20:18 uur
Politiek

De suggestie van de SP in de Haagse gemeenteraad dat de "armlastige" woningcorportie Vestia geld zou verspillen aan hippe gadgets wordt weersproken door het Haagse stadsbestuur.

Gemeenteraadslid Lesley Arp vroeg vorige maand waarom bewoners van Vestia-woningen in Moerwijk-West “kostbaar ogend promotiemateriaal” thuisgestuurd kregen over het onderhoud en de verbetering van hun woning. Het betrof een kartonnen ‘boekje’ met daarin een device waarmee een filmpje kon worden afgespeeld over de werkzaamheden die Vestia gepland heeft. Arp wilde onder meer weten wat het promotiemateriaal heeft gekost en waarom er niet is gekozen voor goedkopere vormen van communicatie.

Het stadsbestuur schrijft in haar antwoord niet wat de kosten exact waren, maar benadrukt dat het volgens Vestia financieel gezien "nauwelijks scheelt met de traditionele manier van communiceren via bewonersbijeenkomsten, brieven en emails". Wel bleek het effect veel groter te zijn. "De responsgraad bij de kaart met het filmpje ligt hoger dan bij bewonersavonden. Na het versturen van de kaart was er een toename van het aantal meldingen van hulpvragen van huurders. Dit effect zou een bewonersbijeenkomst niet gehad hebben."

Waardering

Vanwege de coronamaatregelen waren bewonersavonden niet mogelijk, en andere methoden werken vaak niet goed. Zo levert het verzenden van brieven met een QR-code die leidt naar een website volgens Vestia te weinig respons op. Mede daarom is gekozen om de informatie te verspreiden via een duidelijk filmpje waarbij men direct kon zien wat de bedoeling is. "In dat licht waardeert het college de zoektocht van corporaties om (in tijden van corona) hun bewoners zo goed en gericht mogelijk te bereiken."