Dagblad070 | Hoe te stemmen in 1,5 mtr-samenleving?

Hoe te stemmen in 1,5 mtr-samenleving?

mainImage

Onder het motto Regeren is vooruitzien, zijn de D66-fracties van de vier grote steden met een oproep aan de gemeentebesturen gekomen hoe de Tweede Kamer-verzieningen van 2021 te organiseren. Zij roepen de colleges van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht op nu al met ideeën en plannen te komen hoe die verkiezingen te organiseren.

Want, zoals de Utrechtse fractievoorzitter Ferket het stelt: "Soepele verkiezingen organiseren is een grote verantwoordelijkheid, daarom vragen we nu om duidelijkheid over de te nemen maatregelen." De democratie is volgens de Democraten ook in coronatijden 'te belangrijk om af te wachten'.

De vier fractievoorzitters vragen zich af of 'tijdens het feest van onze democratie', alle stemlokalen wel open kunnen, of zijn er meer stemlokalen nodig? Hoe gaan de gemeentes ervoor zorgen dat we veilig met het rode potlood in de weer kunnen, vragen zij zich (net als veel anderen waarschijnlijk) af. 

De Haagse fractievoorzitter Van der Werf is daarom net als haar collega's blij dat (D66)minister Ollongren (BZK) al onderzoek laat doen naar de organisatie van de verkiezingen. "Naast het waarborgen van de volksgezondheid kost het mogelijk extra geld om de verkiezingen in deze tijden te organiseren. Juist in deze tijd is het dan van belang om daar nu al voorbereidingen voor te treffen."