Hoe viert Den Haag de komende "feestdagen"

25 April 2020, 10:07 uur
Politiek
mainImage

In zijn open brief vrijdag aan de inwoners van Den Haag over de coronacrisis, de maatregelen en hoe hij aankijkt tegen de manier waarop de inwoners met de situatie omgaan ("ik ben trots op u"), ging burgemeester Johan Remkes ook specifieker in op de komende 'feestdagen': Koningsdag, 4 en 5 mei, en op twee dagen die speciaal zijn voor Den Haag, 8 en 10 mei. 

KONINGSDAG

De verjaardag van onze Koning vieren we dit jaar anders dan anders. Helaas is er aan de vooravond geen The Life I Live Festival en op 27 april zullen we het moeten doen zonder de geraniummarkt op het Lange Voorhout, de kermis op het Malieveld en de vrijmarkten op allerlei plekken in de stad. Iedere samenkomst, dus bijvoorbeeld ook een borrel met buren of vrienden, is nog steeds niet toegestaan. Maar heel veel is natuurlijk wél mogelijk, zolang het maar binnen de coronamaatregelen past: thuis voor de buis, via de telefoon of online met elkaar verbonden, al dan niet op een digitale vrijmarkt. Gezien het aantal fantasievolle initiatieven van de afgelopen weken weet ik zeker dat u er ook dit jaar in zult slagen er een mooie dag van te maken.

DODENHERDENKING, 4 mei
Sinds 1946 herdenken we ook in Den Haag de slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor het eerst in de geschiedenis zal het niet mogelijk zijn om daarvoor bijeen te komen. Dat is bijzonder ingrijpend, vooral voor de nog levende ooggetuigen van de oorlog, hun naasten en iedereen die familieleden verloor in de periode 1940-1945. Laten we er daarom met elkaar voor zorgen dat zij zich allemaal niet vergeten maar gesteund voelen. Om te beginnen door de vlag halfstok te hangen (dat kan al overdag) en vooral door ’s avonds om 20.00 uur 2 minuten stil te zijn en daarna het Wilhelmus mee te zingen tijdens de uitzending vanaf de Dam. Net als ieder jaar zorgt de gemeente voor kransen of bloemen bij de oorlogsmonumenten in de stad. Via een livestream zal de Nationale Kinderherdenking in Madurodam te volgen zijn: een eerbetoon van de kinderen van nu aan de slachtoffers van toen.

BEVRIJDINGSDAG, 5 mei
Ook Bevrijdingsdag zal dit jaar heel anders zijn dan gebruikelijk. Er zal geen Bevrijdingsfestival zijn en ook de officiële nationale start van Bevrijdingsdag die in Den Haag zou plaatsvinden, is komen te vervallen. Wat wel doorgaat, is het ontsteken van het Vrijheidsvuur. Wanneer dat gebeurt in Wageningen, precies om 0.00 uur op 5 mei, zal ook in Den Haag het vuur worden ontstoken. Daarin schuilt een mooie symboliek: ondanks het feit dat we Bevrijdingsdag niet met elkaar feestelijk kunnen vieren, houden we het vuur van de vrijheid brandend. Laten we juist die 5e mei, hier in de internationale stad van vrede en recht, ons realiseren hoe mooi het is dat we hier al zo lang in vrede en vrijheid mogen leven.

Ook op 8 MEI  de dag dat 75 jaar geleden heel Den Haag weer opgelucht kon ademhalen, brengen we op gepaste en ingetogen wijze een eerbetoon aan onze bevrijders van toen, de leden van de Prinses Irene Brigade en Canadese militairen.

En ook op 10 MEI  zullen wij de mannen herdenken die 80 jaar eerder Den Haag moedig verdedigden tegen een enorme Duitse overmacht en zo voorkwamen dat de koninklijke familie gevangen werd genomen.