Hoe zet college Eneco-gelden in voor duurzaamheid

13 October 2020, 10:12 uur
Politiek
mainImage
Martijn Beekman

Het college heeft maandag zijn voorstel naar de raad gestuurd hoe het de Eneco-gelden wil gaan inzetten voor meer duurzaamheid en de energietransitie in de stad, of te wel van het gas af. 

Volgens het stadsbestuur zijn de vrijgekomen gelden een unieke kans om nu middelen beschikbaar te hebben om te investeren in de energietransitie. Daarnaast betekent investeren in duurzaamheid ook investeren voor de toekomst en levert dat nu extra werkgelegenheid op.

Het meeste geld gaat naar de impuls die de gemeente wil geven aan de verduurzaming van woningen in de stad. Dan gaat het om het beperken van de energievraag door isolatie en verduurzaming van de energie door woningen aan te sluiten op schone energiebronnen, zoals het warmtenet en geothermie.

Het college wil daarbij niet alleen individueel initiatief faciliteren, maar ook wijk voor wijk planmatig verduurzamen. "We werken daarvoor samen met veel partijen zoals woningcorporaties, buurtinitiatieven, installateurs, bouwers en de koepel van energiecoöperaties, Energie Samen, " aldus de gemeente in het voorstel aan de raad.

Via het Wijkinitiatievenfonds komt 3 miljoen euro beschikbaar voor het uitwerken van plannen door bewoners en eigenaars om de woonomgeving te verduurzamen. Ruim 5 miljoen euro is er beschikbaar als subsidiebijdrage aan 'Wonen op schone energie'.  De gemeente wil particulieren stimuleren bij het verduurzamen van woningen en overgaan op schonere energie. Voor huurders zijn energieboxen beschikbaar en zij kunnen meedoen aan de winterklaar acties. Het om maximaal 5000 euro per woning.

Voor dezelfde regeling voor systematische verduurzaming op wijk- of straatniveau is het meeste geld beschikbaar, ruim 50 miljoen euro. Het gaat dan om extra aandacht voor VvE’s en kleine koopwoningen. "Betaalbaarheid voor de bewoners is hierbij een belangrijk aandachtspunt. In wijkuitvoeringsplannen kunnen hierover afspraken gemaakt worden met partners in de wijk", geeft het college aan. In dit onderdeel moeten 13.000 huizen worden losgekoppeld van het gasnet.

Het college maakt daarnaast ondermeer 20 miljoen euro vrij voor verduurzaming van vastgoed in eigendom van de gemeente, iets waar meerdere partijen in de raad ook op hadden aangedrongen. Het gaat hier om gebouwen waarin de gemeentelijke organisatie is gehuisvest waarvoor een onderhouds-en vervangingsprogramma is ingericht. Ook wordt voor die panden 1 miljoen euro uitgetrokken voor uitvoering van het Duurzaam Meerjaren Onderhouds Plan.

Het college stelt de raad ook voor miljoenen uit te trekken voor andere energiebronnen. Voor de geothermieputten, zoals op de Leyweg die binnenkort operationeel wordt, is 12 miljoen euro gereserveerd. Voor de veel besproken, en soms ook bekritiseerde warmtenetten, stelt het bestuur voor 15 miljoen euro uit te trekken om de enorme investeringen die marktpartijen moeten maken minder risicovol te maken.

Waar ook veel te verduurzamen is, is de openbare verlichting. Daar wil het college 12 miljoen euro voor vrijmaken. Daarbij wordt eerst gekeken naar een optimale investering in het verduurzamen van de openbare verlichting, zoals het toepassen van energiezuinige LED-verlichting.

In de stad komen, om aan de groeiend vraag te kunnen voldoen, 400 palen per jaar erbij. Daarvoor maakt het college 3,8 miljoen vrij. Na 2024 is er volgens het college geen behoefte meer aan dit soort financiering door de overheid. 

Het college wijst er daarnaast op 'dat de energietransitie een langdurig en complexe technologische en maatschappelijke transitieopgave is. Het doel is helder, maar over de weg daar naartoe –techniek en methodiek –moet nog veel worden ontdekt'. En, zo staat er te lezen in de raadsbrief, 'de horizon is daarbij langer dan deze coalitieperiode'

Daarom wordt er voor de langere termijn ook budget gereserveerd, ruim 23 miljoen euro voor het zogeheten 'adaptieve beleid, wat het verder uitrollen van de investeringsimpulsen, samen met andere publieke en private financiers, mogelijk maakt'.

Al eerdere had het college, zo laat het maandag weer weten, de gemeenteraad geïnformeerd over de voorgenomen spelregels voor de aanwending van de Eneco-middelen. "Jaarlijks wordt een plan opgesteld welke projecten het komende jaar worden uitgevoerd. Dit wordt verwerkt in de Programmabegroting. Over projecten groter dan 2,5 miljoen euro, beslist de gemeenteraad."