mainImage

Dit hotel in Scheveningen komt er niet (vindt de VVD)

Afbeelding is niet meer beschikbaar
29 januari 2018, 15:15 uur
Politiek

Hotel Moxy komt er wat de Haagse VVD betreft niet. Moxy, een nieuw lifestyle-merk van de hotelketen Marriott International, heeft zijn oog laten vallen op de Trix-locatie aan de kade van de Tweede Haven van Scheveningen en wil hier een hotel met 144 kamers bouwen.

“De tweede haven behoudt wat ons betreft zijn huidige functie. Dit betekent dat er ruimte moet zijn voor jachthaven, sportvisserij, horeca, zeeduiken, de ligplaats van de SCH 236 en de staandwantvisserij. In de tweede haven moet daarom ook plek zijn voor opslag door diverse kleine ondernemers. Een groot hotel met 144 kamers past hier niet bij, omdat gasten van een hotel en bedrijvigheid aan de kade slecht samengaan,” aldus de VVD in zijn vanmorgen op de Visafslag gepresenteerde plan ‘Haven gezond: Scheveningen uit de verdrukking’.

Hiermee staat VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis, tevens wethouder in het huidige college, lijnrecht tegenover collega-wethouder Karsten Klein (CDA; stedelijke economie, havens), die het hotel wel graag ziet komen.

Vraag is of het hotel nog kan worden tegengehouden. In opdracht van Vastint Hospitality maakte bureau Kroner een ontwerp voor het hotel, in combinatie met een bedrijfsverzamelgebouw, waarvan de ruimtes beneden zijn bestemd voor lokale ondernemers in de maritieme sector. Met dit ontwerp heeft Kroner inmiddels de tender gewonnen die door de gemeente Den Haag was uitgeschreven. De gemeenteraad is daarover niet geïnformeerd, die moest dit onlangs uit de lokale pers vernemen. Fractievoorzitters Frans de Graaf (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) hebben wethouder Klein inmiddels gevraagd waarom de gemeenteraad “niet op adequate wijze is geïnformeerd.”

Grinwis is bang dat de haven van Scheveningen op deze manier zijn rol van ‘bedrijvige haven’ op het spel zet en verwordt tot een woon- en pretpark. En Boudewijn Revis vanmorgen in een toelichting op het plan ‘Haven gezond: Scheveningen uit de verdrukking’: “Beneden loodsen voor bedrijvigheid en dan erboven wonen of logeren: dat gaat niet samen. Bedrijvigheid betekent lawaai, en lawaai betekent in dit geval klachten van bewoners of gasten. Kortom, we moeten heldere keuzes maken.”

Hotel Moxy denkt zijn deuren in de loop van 2019 te kunnen openen. Wat de VVD betreft gebeurt dat niet. Daarnaast willen de liberalen dat de mogelijkheid tot bouw van een ander hotel, op het zuidelijke havenhoofd in de Derde Haven, uit het huidige bestemmingsplan wordt geschrapt.

(het ontwerp van het nieuwe Hotel Moxy in de Tweede Haven van Scheveningen; artist impression: Bureau Kroner)


Foto: Digitaal Dagblad