mainImage

HSP: Nazigroep niet welkom in Den Haag

5 september 2019, 11:59 uur
Politiek

De Haagse Stadspartij is geschokt dat op 28 september er hardcore neonazigroepen toestemming hebben gekregen om te demonstreren in Den Haag. "We vinden het verwerpelijk dat een groep die de Holocaust ontkent en wiens gedachtegoed bestaat uit nationaal socialistische ideeën en antisemitische complottheorieën door de straten van Den Haag mag marcheren."

In de aankondiging op Facebook van de zogenaamde “anti zionistische groepering” maakt men gebruik van antisemitische symboliek. De Racial Volunteer Force pleit voor segregatie op basis van huidskleur en “volk” en meent dat immigratie vanuit het Midden-Oosten en Afrika wordt georganiseerd door een Joodse elite om zo Europa kapot te maken. Er wordt met veel lof en nostalgie gesproken over het Derde Rijk, Hitler en de ideeën van het nationaal socialisme.

Raadslid Fatima Faid: "In de stad van Vrede en Recht, waar in de Tweede Wereldoorlog bijna de gehele joodse gemeenschap is omgekomen in de holocaust mogen wij verwachten dat het college er alles aan doet om dit soort groepen niet door de straten van onze stad te laten marcheren of in te perken. Het is blijkbaar heel makkelijk voor neonazi groepen om in Den Haag te mobiliseren. Regelmatig worden demonstraties ingeperkt of worden routes en of demonstratieplekken aangepast door de burgemeester. Uit het verleden weten we dat bewoners en of organisaties van de Joodse gemeenschap en mensen van kleur risico lopen op geweld als deze groepen in de stad zijn om hun haat te verspreiden."

Het raadslid heeft schriftelijke vragen gesteld: "We zijn heel benieuwd waarom de loco burgemeester makkelijk toestemming heeft gegeven om bij de Israëlische ambassade te demonstreren in plaats van aan de randen van de stad."