mainImage

HSP: onderzoek discriminatie woningmarkt

1 november 2019, 13:27 uur
Politiek

Recent onderzoek in Utrecht laat schokkende cijfers zien over discriminatie op de woningmarkt. Vooral makelaars en verhuurders in de particuliere huursector maken zich schuldig hieraan. Volgens eerdere antwoorden van de gemeente Den Haag op schriftelijke vragen zijn er in Den Haag maar weinig concrete gevallen van discriminatie op de woningmarkt bekend. Echter, de meldingsbereidheid is laag, en het meldpunt onbekend. De Haagse Stadspartij wil daarom nu eindelijk serieus onderzoek in de stad zoals ook al in Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam plaatsvindt. 

Fractievertegenwoordiger Tim de Boer: “We hebben het vermoeden dat de situatie op de Haagse woningmarkt niet veel afwijkt. Uit het onderzoek in Utrecht blijkt dat 90% van de makelaars – ondanks dat ze weten dat het niet mag – discriminatie in opdracht van de verhuurder gewoon uitvoeren. Dat is onacceptabel. ”

De Haagse Stadspartij wil dat de gemeente zo spoedig mogelijk een vergelijkbaar onderzoek, met correspondentietesten en Mystery Calls, opzet. Deze middelen blijken namelijk zeer goed te werken.

Raadslid Fatima Faïd: “Als uit onderzoek blijkt dat dit ook in Den Haag een groot probleem is willen we concrete juridische stappen en stevig optreden van de gemeente zien. Discriminatie moeten we hard aanpakken.​"