Dagblad070 | HSP: schoonmaakkosten gaan voor de baat
mainImage

HSP: schoonmaakkosten gaan voor de baat

23 september 2020, 14:47 uur
Politiek

De Haagse Stadspartij roept het college op veel meer geld te investeren in het schoonhouden, feitelijk schoner maken van de stad en de 'puinzooi' op orde te krijgen. Meer investeringen betaalt zich op meerdere vlakken terug, stelt de partij woensdag. Zij wil daarom net als 'al die wijkbewoners nu zien dat er daadwerkelijk geïnvesteerd wordt in een schone stad'.

De fractie komt met haar noodkreet op de dag dat de raad het schoonmaakplan “Schone stoep” bespreekt. Hoewel het plan volgens de HSP vol staat 'met pilots en onderzoeken', en hardere actie nodig is, ziet de fractie toch ook een lichtpuntje: het voorstel voor een nieuw meldingssysteem van afval. 

De Haagse werkelijkheid volgens niet alleen de HSP is dat afvalbakken overlopen, dat mensen overal grofvuil dumpen en dat bijplaatsingen bij ORAC’s aan de orde van de dag zijn. "Terwijl volgens het college door de coronacrisis het afval in de stad met 40% toenam, bleef het budget voor opruimen en inzamelen gelijk", aldus de partij.  

Volgens de HSP zijn de bewoners zijn het zat. "Het melden van overlast leidt niet tot adequaat handelen van ophaaldiensten met als resultaat dagen vieze luiers, matrassen en opgereten vuilniszakken in je straat." Voor de fractie is de tijd van halve maatregelen, experimenten en onderzoeken voorbij.

Bij eerdere forse kritiek vanuit de raad wees verantwoordelijke wethouder Liesbeth van Tongeren herhaaldelijk op het feit dat de gemeentelijke diensten doen wat zij kunnen, maar dat er door de coronapandemie nu eenmaal wel met strenge regels moet worden gewerkt. Zo zijn de medewerkers ingedeeld in teams, als een van de leden daarvan ziek wordt, valt feitelijk een heel team uit. Ook wees zij er op dat er door het feit dat mensen thuiswerken er erg veel meer afval wordt aangehouden, blijkbaar omdat veel mensen hun huis zijn gaan opruimen.

 

 


Foto: zeeheldennieuws.nl