Dagblad070 | HSP: 'Toeristenbelasting hostels naar beneden'

HSP: 'Toeristenbelasting hostels naar beneden'

mainImage

De alsmaar stijgende toeristenbelasting voor hostels is de Haagse Stadspartij een doorn in het oog. Raadslid Peter Bos zal bij de komende raadsvergadering een voorstel indienen om de toeristenbelasting voor hostels te verlagen naar 3 euro per overnachting.

De gemeenteraad zal donderdag 19 december besluiten over het voorstel van het nieuwe college om de toeristenbelasting flink te verhogen. Den Haag wordt vooral voor budgettoeristen die aangewezen zijn op betaalbare overnachtingen in hostels een steeds duurdere stad. In 2008 moesten hostels nog 1,27 euro per overnachting betalen. Volgend jaar stijgt het tarief door naar 5,35 euro per overnachting. Peter Bos: “Ik vind het niet helemaal eerlijk dat hostels, die vooral bij jongeren in trek zijn, net zoveel toeristenbelasting moeten betalen dan vijfsterrenhotels. Als we Den Haag aantrekkelijk willen houden voor jonge backpackers om hier op bezoek te komen, dan moet het wel betaalbaar blijven.”

De toeristenbelasting vormt een steeds groter aandeel van de overnachtingsprijs van een bed of kamer in een hostel. Door de voorgestelde verhoging komt het aandeel in veel gevallen boven de 25% uit. Peter Bos: “De toeristenbelasting is sinds 2008 met ruim 300% gestegen. Dat wordt voor hostels een beetje te gortig. In mijn voorstel wordt de toeristenbelasting voor hostels verlaagd naar 3 euro. Dat levert de gemeente ietsje minder inkomsten op, maar is goed voor de stad en de backpackers”.


Foto: Peter Bos