Huffnagel ongeloofwaardig bij Bevrijdingsfestival

10 March 2020, 08:52 uur
Politiek
mainImage

De fracties van de Haagse Stadspartij en de PvdA vinden dat Frits Huffnagel niet kan aanblijven als voorzitter van het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Raadsleden Tseggai en Faïd willen dat het college in gesprek gaat met de C.G. Ruijs stichting om dat te bewerkstelligen. Volgens beide partijen is het aanblijven van Huffnagel volstrekt ongeloofwaardig geworden na diens uitspraken over het toelaten van vluchtelingen in Nederland. 

Tijdens het programma Spraakmakers stelde de oud-wethouder toen 'dat het elke keer hetzelfde is. Wij zien een kind en denken dan: o, wat zielig, terwijl we niet zien dat de vader misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder dat heeft gefaciliteerd.”

Tseggai en Faïd geven aan dat Huffnagel de uitspraken weliswaar op persoonlijke titel heeft gedaan, maar dat die niet kunnen worden losgekoppeld van zijn functie als voorzitter van een evenement dat de Nederlandse bevrijding viert. "Zijn uitspraak is namelijk xenofobisch en tegenstrijdig met fundamentele mensenrecht."

Huffnagel is voorzitter van het Bevrijdingsfestival in Den Haag, zo stellen de raadsleden, "en dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding van fascisme, racisme en xenofobie. Bevrijdingsdag is een belangrijk moment om vrijheid en veiligheid te vieren van alle mensen die van nazi Duitsland moesten vluchten (verzetsstrijders, joden, lhbt'ers, roma, mensen met beperkingen, etc.).  at Huffnagel in zijn uitspraak alle vluchtelingen van oorlogen over een kam scheert, namelijk dat het oorlogsmisdadigers zijn, is onacceptabel en schendt het bevrijdings gedachtengoed."

Volgens beide fracties zijn de uitspraken van Huffnagel 'in directe tegenstrijd met fundamentele rechten van de mensen, te weten: het recht op asiel en het verbod op refoulement. Deze rechten voorkomen dat gedwongen worden om in oorlogsgebieden te blijven en dat ze teruggestuurd worden naar oorlogsgebieden." Tseggai en Faïd vragen het college of het eveneens vindt dat de voorzitter van een evenement zoals het Bevrijdingsfestival zich ondubbelzinnig moet inzetten en uitspreken voor alle fundamentele mensenrechten, waaronder het recht op asiel en het verbod van refoulement (i.e. terugsturen van asielzoekers naar onveilige gebieden)

Voor de raadsleden is de vraag feitelijk al beantwoord als zij het stadsbestuur vervolgens vragen of dat het met hen eens is dat een persoon die uitsluitende en stigmatiserende uitspraken doet over mensen die vluchten voor een oorlog het Bevrijdingsfestival niet mag leiden en vertegenwoordigen.