Hulpplan voor Vestia: minder rente en splitsing

15 January 2021, 10:19 uur
Politiek
mainImage
logo Vestia

Branchevereniging Aedes heeft samen met Vesta een plan opgesteld dat de woningcorporatie uit de financiële problemen moet gaan helpen. De ledenvergadering van de verenging moet binnenkort beslissen over een bijdrage van andere corporaties, splitsing van Vestia in drie corporaties en bijdragen van het ministerie van BZK, toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

Dat maakten Aedes en Vestia vrijdag bekend. Bekend is dat de corporatie, die ook groot is in Den Haag, haar taken voor huurders en gemeenten pas weer kan waarmaken als de financiële probleem structureel worden opgelost.

Door de leningenportefeuille zijn de rentelasten van Vestia in vergelijking met collega-corporaties bijna twee keer zo hoog. Het is daardoor voor de corporatie niet mogelijk goed aan haar volkshuisvestelijke taken goed te voldoen. Huurders lijden daar ook in Den Haag dagelijks onder omdat groot onderhoud al jaren onder druk staat. Ook aan de noodzakelijk nieuwbouw in de stad kan Vestia minder bijdragen dan noodzakelijk is.

In het voorstel dat voorligt wordt de rentelast verlaagd met 28 miljoen euro per jaar gedurende 40 jaar. Ook verdwijnt Vestia in de huidige vorm en komen er aparte corporaties voor Rotterdam, Den Haag en Delft/Zoetermeer. Dat moet onderhoud en nieuwbouw weer mogelijk maken.

Wat betreft de (financiële) bijdragen van BZK, toezichthouder Aw en het WSW over hun bijdragen, vindt nog overleg plaats dat op korte termijn moet leiden tot een overeenkomst. De leden van Aedes beslissen over hun bijdrage op het Aedes-congres van 9 februari.

Vestia-bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos stelt bij de bekendmaking van de plannen zich te 'realiseren dat we een ongewoon beroep doen op een groot aantal partijen. Met name door een bijdrage van de collega's. Zij redden ons al in 2012 met een saneringsbijdrage. We staan voor een ongekend en ongewoon vraagstuk in de sector en doen dit vanwege de grote belangen van de huurders, de gemeenten en de sector. Het probleem is oplosbaar als alle partijen bijdragen. Daar zit ook de kracht van de oplossing na tien zware jaren saneren'.