mainImage

HvDH: 'Economie-wethouder moet op bijles MKB-vriendelijkheid'

16 juni 2022, 07:59 uur
Politiek

Haagse ondernemers zijn zeer ontevreden over de dienstverlening van de gemeente Den Haag. Onze stad staat in de de ranglijst van mkb-vriendelijke gemeenten praktisch onderaan: plek 316 van de 351 gemeenten. Buurgemeente Zoetermeer is juist uitgeroepen tot de meest mkb-vriendelijke gemeente van Zuid-Holland. Reden voor de partij Hart voor Den Haag in de gemeneteraad om wethouder Saskia Bruines van Economie naar ‘bijles bij de buren' te sturen.

“Dit zeg ik met een knipoog, maar de feiten zijn wel heel serieus", aldus gemeenteraadslid Ralf Sluijs. "De derde stad van Nederland laat 315 gemeenten voor zich. Daar moeten we ons diep voor schamen.”

Sluijs wijst op de rapportcijfers die de Haagse dienstverlening kreeg. "Voor snelheid een 5.5, begrip voor ondernemers een 5.5, klantgerichtheid een 5.4, vergunningverlening een 5.3, het nemen van initiatieven een 5.1 en als klap op de vuurpijl, afstemming en overleg met ondernemers een 4.9. Als je kind met zo’n rapport thuiskomt, dan stuur je het ook naar bijles. Gelukkig hoeft de dienstauto niet ver te rijden, in Zoetermeer hebben ze de zaken wel perfect voor elkaar”, zegt Sluijs die wil dat de wethouder en een deel van haar ambtenaren gaan leren van de werkwijze in de buurgemeente.

Tekst gaat door onder foto.

Miljoenenbezuinigingen

De uitkomst wekt bij de grootste partij geen verbazing. “Dagelijks heb ik een mailbox vol van Haagse ondernemers die wegzakken in het moeras wat IJspaleis heet. Vergunningsaanvragen die jaren voortslepen, ondernemers die zelf op schaal de ene na de andere tekening moeten aanleveren, de hoogte van de stoep moeten opmeten en ga zo maar door. De linkerhand op het stadhuis weet vaak niet wat de rechterhand doet. Daar worden ondernemers terecht knettergek van, ze hebben wel wat beters te doen.”

Sluijs vreest dat het in de toekomst alleen maar erger wordt. “De miljoenenbezuinigingen op economie gaan er vanaf dit jaar keihard inhakken. Dat maakt de kans groot dat de dienstverlening nog verder achteruit gaat en de laatste plek in zicht komt. Wees dan ook creatief en steek je licht op in de meest mkb-vriendelijke gemeente van onze provincie. Van goede voorbeelden moeten en kunnen we immers leren."


Foto: gemeente Den Haag