HvDH: 'Onafhankelijk onderzoek naar exodus publiekstrekkers'

16 May 2024, 07:43 uur
Politiek
mainImage

Bij het commissiedebat in de gemeenteraad over het niet doorgaan van de Tong Tong Fair zal de partij Hart voor Den Haag donderdagavond pleiten voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van "de exodus van publiekstrekkers" uit onze stad.

“Hoe komt het dat drukbezochte evenementen als Parkpop en Tong Tong Fair niet doorgaan en volledig dreigen te verdwijnen?", vraagt fractievoorzitter Richard de Mos zich af. "Waarom is het succesvolle Vuurwerkfestival op Scheveningen al tot twee keer toe geschrapt? Waarom zijn Cirque du Soleil en Sail op Scheveningen na een eerste goedbezochte editie niet teruggekeerd? Hoe kan het dat het Kinderboeken- en Literatuurmuseum Utrecht verkiest boven Den Haag? Waarom kan er geen reddingsboei komen voor het Louis Couperus Museum?"

De Mos wil van wethouder Saskia Bruines van Financiën, Economie en Cultuur weten hoe zij denk over de mogelijke oorzaken van het niet doorgaan van evenementen. "Zijn de te strenge veiligheid- en duurzaamheidseisen waaraan evenementen moeten voldoen de reden? Is er teveel regeldrift vanuit het stadhuis? Moeten organisatoren door teveel hoepels springen om vergunningen te krijgen. Of schort het aan de communicatie tussen bestuurders, ambtenaren en organisatoren?"

Een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van het verdwijnen van Haagse publiekstrekkers moet de antwoorden geven, vindt Hart voor Den Haag. De Mos: "En met die antwoorden in de hand kunnen we kijken wat we aan het beleid kunnen veranderen, zodat we beeldbepalende evenementen en musea voor de stad kunnen behouden.”