mainImage

HvDH: 'Pak overlast in speeltuin Waldeck aan'

5 juli 2022, 09:13 uur
Politiek

In Waldeck, vlak bij de basisschool Het Lichtbaken, bevindt zich een speeltuin met een voetbalkooi, verschillende speeltoestellen en een kabelbaantje. Volgens buurtbewoners worden spelende kinderen daar regelmatig lastiggevallen door groepjes hangjongeren. De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad trekt aan de bel.

"Mijn kleinzoon had echt heel lang gespaard voor een hooverboard en hij was er zo trots op en blij mee. Mijn dochter ging met hem naar de speeltuin, ze draait zich heel even om, om hem te helpen bij de kabelbaan en plots schiet er een gozer langs die zijn hooverboard meeneemt. Ik ben werkelijk woedend en de kleine jongen is ontroostbaar”, zegt Francisca wiens 7-jarige kleinzoon de dupe werd van de groep jongeren. Later is de hooverboard weer teruggevonden op straat.

Hart voor Den Haag ontvangt al langer signalen van overlast en wil dat het stadsbestuur ingrijpt. “Het is zo triest dat kinderen niet normaal kunnen spelen zonder dat tuig ze lastigvalt. Waarom kunnen ze niet van andermans spullen afblijven? Gewoon stelen op klaarlichte dag, letterlijk van achter de rug van de moeder. Schandalig”, zegt wijkvertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg die met Francisca in contact kwam na haar bericht op de Facebookgroep ‘Bij ons in Loosduinen’.

Pleinstewards

Gemeenteraadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag  verzoekt in raadsvragen aan het stadsbestuur om meer handhaving en cameratoezicht als preventie en om toekomstige voorvallen sneller te kunnen signaleren aan te pakken. "In Rotterdam zetten ze nu ook pleinstewards in op overlastgevende plekken om op te treden. De burgemeester heeft op ons verzoek toegezegd dit ook te willen onderzoeken voor Den Haag. Het speeltuintje in Waldeck lijkt ons dan ook een perfecte plek voor een eerste proef”, zegt Sluijs.