mainImage

HvDH pleit opnieuw voor ov-verbod na mishandeling HTM-personeel

5 december 2022, 15:53 uur
Politiek

Na weer een mishandeling in het openbaar vervoer trekt de partij Hart voor Den Haag opnieuw aan de bel bij het stadsbestuur. Raddraaiers moeten veel harder worden aangepakt, vindt fractievertegenwoordiger Damiën Zeller. Het pleit onder meer voor een verbod op reizen per openbaar vervoer.

"Al jaren pleiten wij voor een OV-verbod voor mensen die zich asociaal en agressief gedragen tegenover personeel", zegt Zeller. "Na weer een mishandeling van HTM-personeel is de maat bij ons helemaal vol. Zeker als je leest dat het een groep van wel 10 á 11 jongeren betreft, het lijken wel beesten." 

Hart voor Den Haag denkt verder dat een conducteur op iedere tram een goed middel kan zijn om de sociale veiligheid te verhogen. Door personeelstekorten is dit nu niet mogelijk. "Het college moet aan het werk om genoeg conducteurs te vinden voor de HTM. Zo verleiden we ook weer meer mensen de tram te pakken doordat het veiliger wordt."

Tekst gaat door onder foto.

Wapenstok en pepperspray

Een ov-verbod en een tramconducteur op iedere tram is volgens Zeller nog niet genoeg. "In samenspraak met de HTM moet worden gekeken of de conducteurs beter uitgerust kunnen worden met bijvoorbeeld een wapenstok of pepperspray. Dit geeft vaak een afschrikkende werking en hopelijk hoeven ze dit dan ook nooit te gebruiken." Verder pleit Hart voor Den Haag ervoor om ouders van minderjarige daders harder aan te pakken, bijvoorbeeld door te korten op een bijstandsuitkering als daar sprake van is.


Foto: HTM