mainImage

HvDH vraagt om wisseling van de wacht bij Paleis Noordeinde

26 juli 2022, 09:55 uur
Politiek

Nu Paleis Noordeinde ook doordeweeks open wil voor publiek, moet het even doorpakken met een wisseling van de wacht. Dat vinden de gemeenteraadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs van de partij Hart voor Den Haag.

De politici wijzen op het voorstel van Paleis Noordeinde om het publiek volgend jaar ook op een werkdag te laten kijken hoe het werkpaleis van koning Willem-Alexander eruit ziet. Deze zomermaanden is het paleis weer vier zaterdagen geopend en alle kaarten waren ver van te voren uitverkocht. Reden om te kijken naar meer mogelijkheden om publiek toe te laten.

“Allemaal hartstikke leuk natuurlijk, maar laten we nou eens écht doorpakken met het realiseren van een wisseling van de wacht”, aldus De Mos en Sluijs. "De 11.000 beschikbare kaarten waren in een zucht en een scheet uitverkocht. Het paleis heeft veel meer potentie.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: RVD

Ceremonie bij aanbieden geloofsbrieven 

Hart voor Den Haag wil dat Den Haag zijn koninklijke status beter gaat benutten. “Den Haag snakt gezien een door renovatie langdurig gesloten Binnenhof naar een attractie. Laat de stad haar koninklijke residentiestatus nou eindelijk eens gaan gebruiken”, aldus De Mos en Sluijs. Een van de wensen is de dagelijkse wisseling van de wacht. “Het zal waarschijnlijk niet met alle toeters en bellen zijn zoals in Londen, maar een ingetogen Nederlandse manier moet wel kunnen."

Ook het aanbieden van de geloofsbrieven aan de koning zou meer aandacht verdienen. "Op woensdagochtend vindt bijna wekelijks de ceremoniële aanbieding van de geloofsbrieven van de nieuwe ambassadeurs plaats. Dit is een prachtig schouwspel met koetsen en muziek waar maar weinig mensen van weten”, aldus de raadsleden. “Vaak staat er maar een handjevol mensen, maar het zou zo mooi zijn als meer toeristen uit zowel binnen- als buitenland dit kunnen zien.”


Foto: ANP