mainImage

HvDH wil noodplan sport: 'Energiecrisis verwoest onze sportclubs'

18 november 2022, 08:00 uur
Politiek

De partij Hart voor Den Haag wil een spoeddebat in de gemeenteraad over het mogelijk omvallen van amateurvoetbalclubs en andere sportverenigingen door de hoge energieprijzen. Gemeenteraadslid Coen Bom pleit voor een Haags noodplan sport. "De energiecrisis mag onze sportclubs niet verwoesten."

Als er geen extra steun voor de stijgende energiekosten komt, vreest Bom dat vele amateurclubs zullen omvallen. "Op 28 november staat in de Tweede Kamer het sportdebat op de agenda, waar over de sportbegroting voor 2023 wordt beslist", zegt Bom. "Maar we moeten niet alleen kijken wat daar gebeurt, we moeten ook zelf als stad, die zegt sport hoog in het vaandel te hebben staan, wat doen."

Volgens Hart voor Den Haag is het verenigingsleven niet alleen belangrijk voor de sport, maar ook voor de maatschappij als geheel. "De sportclubs zorgen niet alleen voor voetbal, maar hebben een veel omvattender rol in onze stad. Zij zijn een maatschappelijk centrum en voorkomen extra kosten op langere termijn, bijvoorbeeld op het gebied van sociale veiligheid, gezondheidszorg of het jeugdwerk."

Tekst gaat door onder foto.

Doodsteek

Wethouder Hilbert Bredemeijer van Sport heeft "een te afwachtende houding", zegt Bom. "Hij moet nu op de bühne staan en met een Haags noodplan sport komen, anders is het over en sluiten omdat clubs de torenhoge energierekeningen niet meer kunnen betalen. Dat zou de doodsteek zijn voor het verenigingsleven. Een vereniging die verdwijnt komt nooit meer terug.”


Foto: Marco Verch (CC BY 2.0)