HvDH wil onderzoek naar besluitvorming dure overkapping Utrechtsebaan

8 July 2024, 15:33 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad wil dat er een onderzoek komt naar naar de besluitvorming over de "peperdure overkapping" van de Utrechtsebaan. Raadslid Arjen Dubbelaar: "Hier moet opgehelderd worden hoe er rücksichtlos met belastinggeld is omgegaan."

Vorige maand werd door wethouder Robert van Asten (D66) van Stedelijke Ontwikkeling bekendgemaakt dat het realiseren van de groene overkapping op een deel van de Utrechtsebaan zeker 38 miljoen euro gaat kosten. Het plan werd in 2017 gepresenteerd door wethouders Boudewijn Revis (VVD) en Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij). De kosten werden toen geschat op enkele miljoenen euro's. Nu wordt door het college gesteld dat het vanwege de hoog opgelopen kosten schrappen van de groene overkapping niet mogelijk is door contractuele verplichtingen met marktpartijen die de naastgelegen Grotiustorens hebben gerealiseerd. Komende week moet de gemeenteraad formeel instemmen met het plan.

Dubbelaar: "Het lijkt erop dat hier rücksichtslos met publiek geld is omgegaan. Hart voor Den Haag kan zich niet voorstellen dat men vooraf niet heeft geweten dat hier uiteindelijk veel meer geld voor nodig zou zijn. Dit moet heel goed onderzocht worden. Voor onze partij staat vast dat de raad is misleid. En de raad misleiden zouden we na het Amare-debacle niet meer doen. Althans dat was de analyse van de raadsenquête. De grote vraag is of dat bewust is gebeurd of niet. In elk geval moet ervoor gezorgd worden dat dit nooit meer kan voorkomen."

Hart voor Den Haag brengt de daarom een motie getiteld 'Onderzoek besluitvormingsproces groene overkapping bij de Grotiusplaats' deze week in stemming bij de gemeenteraadsvergadering. De motie wordt al ondersteund door andere partijen zoals de VVD, PVV en de SP.