HvDH wil overlast daklozen strenger bestraffen, 'boetes geen zin'

17 November 2022, 13:39 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad wil overlastgevende daklozen strenger straffen. "Bij daklozen die de wet overtreden is het geven van een boete die nooit wordt betaald weinig zinvol", zegt gemeenteraadslid Rita Verdonk. "Daarom pleit Hart voor Den Haag voor straffen die wel effectief zijn."

Het Haagse stadsbestuur liet eerder weten dat men in plaats van straffen liever ziet dat overlastgevende daklozen worden toegeleid naar zorg. "Daar zijn wij het mee eens, tenminste als het gaat om de groep daklozen, die steun zoeken om hun leven weer op de rit te krijgen", zegt Verdonk. "Maar niet als het gaat om overlastgevers, zoals de groep MOE-landers die de hele dag dronken op straat hangen, intimideren, wandelaars en winkelpersoneel bedreigen en inmiddels dealen in het Haagse Bos." Verdonk stelt dat politie, boswachters en BOA's proberen deze mensen naar de zorg te begeleiden, "maar het niet meer aankunnen".

Hart voor Den Haag wil daarom een andere aanpak van de overlast. “De mogelijkheid van in hechtenis nemen moet worden onderzocht. Of een taakstraf, zodat men nuchter moet blijven en kan wennen aan werken. Ook een terugkeer naar het land van herkomst, met hulp van instanties, kan een betere toekomst opleveren", aldus Verdonk. Het raadslid stelt de zaak donderdag aan de orde in de commissie samenleving van de gemeenteraad.