HvDH wil verwaarloosd Azivo-gebouw desnoods onteigenen

1 June 2023, 08:00 uur
Politiek
mainImage
HvDH

De partij Hart voor Den Haag wil dat het verwaarloosd Azivo-gebouw in Houtwijk eindelijk wordt aangepakt. "Desnoods onteigenen en opknappen", zeggen raadsleden Ralf Sluijs en Arjen Dubbelaar. "De buurt verdient beter na dertien jaar ellende.” 

Als het aan Hart voor Den Haag ligt haalt de gemeente alle beschikbare middelen uit de kast om het voormalige kantoor van verzekeraar Azivo opgeknapt te krijgen. Bewoners in de buurt van het verloederde pand zijn de verwaarlozing helemaal zat, maar de eigenaar blijft weigeren om het te ontwikkelen. Het gebouw, eigendom van de Van Herkgroep, staat inmiddels al dertien jaar leeg. "De maat is vol", zeggen de raadsleden.

Vele gebroken ruiten, dichtgetimmerde verdiepingen en graffiti is de trieste aanblik van het Azivo-gebouw. De parkeerplaats is volgens omwonenden een naargeestige plek waar drugshandel, vernielende hangjongeren en zwerfafval aan de orde van de dag zijn. "Het wordt zelfs gebruikt als afwerkplek door prostituees”, zeggen Ramon Meesters van het Wijkberaad Houtwijk en Andreas Dijk van het Buurtpreventieteam Houtwijk.

Ruim zeven jaar geleden werd op initiatief van het Wijkberaad al een plan ontwikkeld voor het terrein. Het gebouw zou omgevormd moeten worden tot kleine appartementen voor starters, multi-functionele ruimtes en enkele kleine kantoren. "De eigenaar heeft toen even meegedacht, maar heeft verder niets meer laten horen."

Tekst gaat door onder foto.

Huizen minder waard

Hart voor Den Hag trekt al jaren aan de bel en eist nu in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders om een keiharde aanpak, desnoods met als uiterst middel onteigening van het pand. “De wijk trekt dit niet langer”, zegt Sluijs, die van Meesters begreep dat de woningen die grenzen aan het pand minder waard zijn dan het rijtje erachter. Raadslid Arjen Dubbelaar vult aan: "Een pandeigenaar is verplicht om zijn pand te onderhouden. De gemeente Den Haag moet hier de middelen inzetten die daarvoor beschikbaar zijn. Hier moet zo snel mogelijk een een last onder bestuursdwang opgelegd worden en herstel geëist worden."

Onteigening is alleen mogelijk als de lokale overheid met het plan aantoonbaar het algemeen belang dient. "De enorme overlast voor de bewoners en het directe verband tussen de huizenprijzen en het verloederde gebouw zijn zo duidelijk dat het ontwikkelen van het gebied in het algemeen belang van de buurt is”, stelt Sluijs die hierin gesteund wordt door het Wijkberaad Houtwijk. "Er moet nu echt wat gebeuren en deze uiterste noodgreep kan daarbij doorslaggevend zijn”, zegt voorzitter Meesters.