Dagblad070 | Internationale organisatie geothermie naar Den Haag
mainImage

Internationale organisatie geothermie naar Den Haag

11 november 2020, 15:46 uur
Politiek

De internationale organisatie die zich bezighoudt met geothermie, IGA, vestigt zich in Den Haag, zo is woensdag bekendgemaakt. Wethouder Saskia Bruines en Liesbeth van Tongeren tonen zich in een reactie verheugd over de organisatie die de industrie vertegenwoordigt bij instellingen als de Verenigde Naties, de Wereldbank, het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie en het Internationaal Energieagentschap. In Nederland maakt de glastuinbouw al langer gebruik van geothermie en staat Den Haag op het punt om aardwarmte in te zetten in woningen. 

Topman Marit Brommer verwacht dat in het komende decennium de geothermie sector uitgroeit tot een volwassen energieleverancier die in staat is om klanten een kosteneffectieve, schone energiebron te bieden. "Aardwarmte heeft bovendien het voordeel dat het een constante stroom van energie kan leveren, in tegenstelling tot zon en wind." Wethouder Saskia Bruines verwelkomt de organisatie 'als onderdeel van ons Impact Ecosysteem, waarin we focussen op de energietransitie en oplossingen voor een betere en veiligere wereld'.

Haar collega Liesbeth van Tongeren wijst er op dat 'de overgang naar schone energie volop in ontwikkeling is. Den Haag wil een plek zijn waar bedrijven, onderzoek, discussies en praktische toepassingen de energietransitie ten goede komen. De komst van IGA past uitstekend bij onze regio, die met een hoogwaardige testfaciliteit, de Universiteit Delft en de toepassing van aardwarmte in de glastuinbouw al veel in huis heeft. Bovendien zal in Den Haag op korte termijn de eerste stedelijke aardwarmtecentrale van Nederland operationeel zijn'.